Лудвиг Анценгрубер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лудвиг Анценгрубер
Гробот на централните гробишта во Виена

Лудвиг Анценгрубер , псевдоним Лудвиг Грубер (* 29. ноември 1839 во Алсворштадт во Виена ; † 10. декември 1889 во Виена) беше австриски писател . Тој се смета за значаен драмски автор на австриската фолк игра во традицијата на Јохан Нестрој и Фердинанд Рајмунд .

Живот[уреди | уреди извор]

Младост[уреди | уреди извор]

Семејството Анценгрубер потекнува од Хофкиркен на Тратнах во Горна Австрија. Неговиот татко Јохан Анценгрубер , ја напуштил фармата на својот татко како момче и се преселил во Виена, каде што нашол ниска официјална позиција во наклоност и сметководството на доменот. Во 1838 година се оженил со Марија Хербич, ќерка на фармацевт. Социјалната припадност на неговите родители одигра важна улога во подоцнежните дела на Лудвиг Анценгрубер.

Таткото на Лудвиг напишал песни и драми во стилот на Фридрих Шилер , но без успех. Беше изведена само драмата Бертолд Шварц . Лудвиг е роден во Дреилферхаус. Кога Јохан Анценгрубер почина во 1844 година, Лудвиг имал само пет години. Мајката му ја дала на синот својата мала библиотека на таткото, во која, пред сè, делата на Вилијам Шекспир и Шилер особено го импресионирале Лудвиг. Неговата мајка, која стана сè повеќе и повеќе доминантна личност во животот, се бореше да излезе на крај со нејзината мала пензија од 166 гулдени и 40 крузерчиња. Кога бабата на Лудвиг почина во 1854 година и ја поддржа нејзината ќерка и внук со своите заштеди, нејзината животна и животна ситуација стана уште понесигурна.

Сепак, мајката дозволила нејзиниот син да присуствува на основното училиште на Пауланер (1847-1850) и на под-школа на Пиарист (1851-1853). Во 1855 година го прекина своето училишно образование во средното училиште за осиромашена и прифати стажирање (1856-1859) во книжарницата Салмјер. Таму прочитал повеќе отколку што работел, па морал да се откаже од работата откако се карал со своите претпоставени. Во прилог на своето образование, тој зеде глумечки лекции.

Глумец, новинар и писател[уреди | уреди извор]

По тешка тифусна болест , Лудвиг Анзенгрубер одлучи да стане глумец на возраст од 19 години. Во следните десет години тој се преселил со својата мајка во различни пешачки групи како дополнителен и помошен глумец преку Австрија, Хрватска и Унгарија , но никогаш не го направил својот пробив. Една од причините може да е неговиот силен дијалект, кој никогаш не можел да се намали.

Anzengruber се занимаваа со Барух Спиноза и Лудвиг Фојербах и се приближуваше до атеистички ставови.

Од 1866 година повторно живеел во Виена. Имал мали ангажмани во локалниот Harmonietheater и во Varietétheater во Hietzing ; Тој, исто така, се појави како народен пејач. Во тоа време, неколку драми и неколку помали приказни, но немаше успех. Anzengruber почна да работи како обичен писател, u.   а. за виенските списанија Wanderer и Kikeriki . 1869 Anzengruber зеде пост поради екстремен недостаток на пари како писател во kk Полициската дирекција во Виена и ги запали раните драматични обиди.

Слободен писател[уреди | уреди извор]

Под псевдонимот Лудвиг Грубер тој успеал во 1870 година да направи пробив со претставата Дер Пфарнер фон Кирхфелд , која беше премиерна во Театарот ан дер Виен и го прослави преку ноќ. Хајнрих Лаубе , директор на Бургтејтер , напиша ентузијастички преглед, Питер Розегер барал пријателство со Анжензебрубер. Авторот, кој стана успешен преку ноќ, поднесе оставка од пониската државна служба и оттогаш живееше како слободен писател.

Следниот филм на Анценгрубер е " The Perjury Maker" (1871) и " Die Kreuzelschreiber" (1872), кој му овозможи на Анценгрубер да го комбинира тековното време со традиционалната комедија на народниот театар, исто така беа многу успешни. Неговите драми беа изведувани низ цела Европа. 1873 Анценгрубер се оженил со волја на неговата мајка, единствената 16-годишна Аделин Липка (1857-1914). Брзо дојде да се повтори брачната криза, причините беа високи долгови на двојката и многу близок однос на Анценгрубер со неговата мајка, која почина во 1875 година, две години по бракот на синот. Во 1889 година двајцата се разделија.

Во 1874 година, премиерата на "Der G'wissenswurm" беше најчестата комедија на Анценгрубер во Германија. Во истата година, премиерата на општествено критичната трагедија на “раката и срцето“ , која беше напишана на јазик на високо ниво за да настапи во Бургтејтер, но со неуспех. Трагедија “Четвртата заповед“ беше дури и отфрлена во 1877 година во Виена. Само по сензационалниот успех на претставата во Берлин во 1890 година, во Виена се одржаа нови продукции.

Намалување на успехот[уреди | уреди извор]

Сподели потврда на Здружението на германскиот народен театар од мај 1889 година

Од 1879 година, по финансиски тешкотии донесоа намален успех на неговите драми. Затоа, тој се сврте кон прозата и продолжи со новинарската активност. Тој стана член на разни познати весници и списанија во наредните години. Од април 1882 до мај 1885 Анценгрубер го предводел уредувањето на визискиот лист “Die Heimat“ , од мај 1884 година бил уредник на Фигаро, а од август 1888 година го презел уредувањето на виенскиот гласник . Во септември 1888 година тој добил постојан состанок како драматург за германската Волкстеатерска Вена. Анценгрубер е еден од основачите на здружението "Deutsches Volks-Theatre in Vienna", како и производителот на мебел Франц Тонет и архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер [1] . Ова здружение ја основа германската Волкстеатерска Вена, која е основана на 14 век. Септември 1889 година со Анценгрубер на местото на кое беше отворена Ер .

На крајот на ноември 1889 година, единствениот 50-годишен драмски писател се разболе со антракс . По четиринаесет дена умрел од труење со крв . Беше погребан во гробот на чест на централните гробишта во Виена .[2] Во Виена - Маргарет (5.   Округ) е Anzengrubergasse именуван по него, во Виена Penzing (14.   Округ) на Anzengruberstraße , како и во Хамбург Wilstorf и Берлин Neukölln, во Линц, во Пасау и во Erlangen-Dechsendorf.

фабрика[уреди | уреди извор]

Работата на Anzengruber може да се припише на заминување реализам . Тој создаде селски свет кој ја сочувал својата природна непосредност, завршувајќи ја австриската народна песна во традицијата на Јохан Нестрој и Фердинанд Рајмунд . Како и неговиот удел, натпреварувачот Нестрој Фридрих Кајзер , Анзенгрубер, исто така, се обидел да напише сериозни, весели народни парчиња со сентиментални и социјално критични елементи во исто време.[3]

Anzengruber се разбра себеси како Volksaufklärer и социјални реформатор, либерални и antiklerikal сет; Во своите дела тој се концентрирал на прикажување на општествените односи во одржлива околина и се обидел во рамките на традиционалната драматургија да ги објасни јавните актуелни социјални и политички проблеми. Тој го продлабочи карактерот кој црта психолошки и стилизирано милје и дијалект. Слично на тоа и со селската историја . Неговиот приод беше просветлен , сакаше да го уништи светот и да го хуманизира .[4] Некои од неговите доцни прозни текстови веќе се припишуваат на натурализмот .

Во својот ден, Анзенгрубер бил високо ценет од Теодор Фонтан , Ото Брах или Фридрих Енгелс . Кога Ödön von Horváth напиша нови критични народни дела, работата на Anzengruber падна во позадина. Денес, работата на Анзенгруб е почестена како демократска алтернатива на Хајмалитетертур на неговото време.[5] Ото Брах го нарече Anzengruber гневен морален судија, смртен затвореник кој предвидел дека немањето старо Виена и брутализацијата на Нов Виена со подеднакво острата вистина и кои остануваат вечно непријателски на сите театарски варови на сите орли помислија. [6]

Австриското работничко движење го виде Анзенгрубер поради социо-критичката тенденција на неговите драми како еден од најважните народни поети покрај Питер Розегер и Мари фон Ебнер-Ешенбах . По неговата смрт, Виктор Адлер напиша во Arbeiterzeitung во некролог:

Денес, најголемиот драматичен поет на нашиот век е погребан во Виена. [...] Ние сме далеку од тоа да го прогласиме за социјалистички. Економскиот проблем беше далеку од него. Но, тој ги почувствува острите контрадикторности во нашето општество, а со наивна вистина - љубовта кон вистинскиот поет изговори она што го виде и почувствува. Во секоја од неговите дела доаѓа човек кој ја изразува контрадикцијата која не е како другите, но која мисли и ги сака луѓето. [...] Сите тие загинаа во и околу општеството и тие го знаат тоа. ова Патеки [...] преку кои целото чесно, чесно граѓанско и селско општество и нивната целосна доблест всушност се проклето излитена појава, го говорат јазикот на вистината. И тоа го прави поетот непријатен. Анценгрубер беше со бунтовничка природа. [7]

Добитник е на наградите[уреди | уреди извор]

На Anzengruberdenkmal од Ханс Шерпе на Шмерлингплац (откриен во 1905 година)
 • 1878: награда Шилер
 • 1887: Награда за Grillparzer за Heimg'funden

Дела[уреди | уреди извор]

Драми[уреди | уреди извор]

 • Пастор на Кирхфелд. Народна песна со вокали во 4 дела. Прва изведба: Театар ан дер Виен, 5. Ноември 1870 година
 • Врховниот суд . Народна песна со вокали во 3 дела. Прва изведба: Театар ан дер Виен, 9. Декември 1871 година
 • Креузелсвиребер . Фармерска комедија со песна во 3 дела. Прв настап: Театар ан дер Виен, 12. Октомври 1872 година
 • Елфриде. Постапувајќи во 3 дела. UA: Carl Theater, 24. Април 1873 година
 • Ќерка на наемникот. Драма со песна во 5 дела. Прв настап: Театар ан дер Виен, 17. Октомври 1873 година
 • Знаењето црв . Фармерска комедија со песна во 3 дела. Прв настап: Театар ан дер Виен, 19. Септември 1874 ( дигитализиран и целосен текст )
 • Рака и срце. Трагедија во 4 акти. UA: Виена Градски театар, 31. Декември 1874 година
 • Двојното самоубиство. Селанец Пос во 3 дела. Прва изведба: Театар ан дер Виен, 1. Февруари 1876
 • Една фарма. Постапувајќи во 4 акти. Прв настап: Театар ан дер Виен, 27. Јануари 1877 година
 • Удар. Постапувајќи во 3 дела. UA: Виена 1877 година
 • Четврта заповед . Народно дело во 4 дела. UA: Josefstädter Theatre, 29. Декември 1877 година
 • Богородица отров. Со вокали во 5 секции. UA: Виена 1878
 • Кум. UA: Виена 1878
 • Стариот виенски. UA: Виена 1878
 • Aus'm познат пат. UA: Виена 1879
 • Храбри луѓе од земјата. UA: Виена 1880 година
 • Heimg'funden. Божиќ комедија. UA: Vienna 1885
 • Челик и камен. Бауер парче. UA: Виена 1886 година
 • Местото на честа. Народна песна со вокали во 3 дела. UA: Виена 1889 година
 • Челик и камен. Народна песна со вокали во 3 дела. Дрезден и Лајпциг, 1887
 • Храбри луѓе од земјата. Народна песна со вокали во 3 дела. Штутгарт, 1892

Романи[уреди | уреди извор]

 • Несреќата. Роснер, Виена, 1877. Ревидирана верзија во Лајпциг, 1884
  • реиздаден: The eyesore. Селска приказна . Едуард Кајзер Вераг, Клагенфурт 1974 година
 • На Sternsteinhof. Селска приказна. 1885
 • Село романи. Лајпциг, 1884г.

Приказни[уреди | уреди извор]

 • Село курсеви. Собраните селски приказни. Со разговор како предговор. 2 вол
 • Бајките на Стејнклоплефан. 1880
 • Познат од улицата. Жанр слики. Лајпциг, 1881
 • Feldrain и шумски пат. Колекција. 1881
 • Мустинско охрабрување и сериозен разговор. Календар приказни. 1882
 • Мал пазар. Колекција. 1882
 • Сите смирувања. Мит-буржуа, митрополит и гефабеле. Лајпциг, 1883
 • Другар. Приказна. Дрезден и Лајпциг, 1883
 • Облаци и Sunn'schein. Собрани селски приказни. Spemann, Штутгарт, 1888
 • Последно село прошетки. Календарски приказни и скици од имотот. Штутгарт, 1894

Адаптации[уреди | уреди извор]

 • Двојно самоубиство . Австрија 1918. Режија: Јакоб Флек и Луј Флек . Со Лиане Хаид , Карл Ехман
 • Знаењето црв. Германија 1962 година. ТВ филм. Режија: Роберт Михал. Со Фриц Штраснер , Макс Гризер
 • Рака и срце. Австрија 1917. Како зандана на должност. Режија: Јакоб Флек и Луј Флек. Со Вилхелм Клич, Мари Маршал
 • Младешкиот грев
 1. Германија 1919. Режија: Георг Александар . Со Герд Егеде-Нисен
 2. Германија 1936. Режија: Франц Сеиц . Со Елиса Олингер , Јозеф Бергер
 • На Kreuzlschreiber Германија 1950 година. Режија: Едуард фон Борзоди . Со Фриц Камперс, Волф Кајзер
 • Врховниот суд
 1. Првично , Австрија 1915. Режија: Јакоб и Луис Флек. Со Херман Бенке
 2. Германија 1941. Режија: Леополд Хаиниш . Со Едуард Кек , О.В. Фишер
 3. Германија 1956 година. Режија: Рудолф Југерт . Со Хајдемари Хатеер , Карл Вери
 4. Германија / Австрија 2012. Режисер: Џозеф Вилсмајер. Со Гинтер-Марија Halmer u.   а.
 • Пастор на Кирхфелд
 1. Пастор на Кирхфелд , Австрија 1914 година. Режија: Јакоб Флек и Луј Флек. Со Лудвиг Траутман , Макс Нојфелд
 2. Германија 1926. Режија: Јакоб Флек и Луис Флек со Вилијам Дитерл , Фриц Камперс
 3. Пастор на Кирхфелд , Австрија 1937. Режија: Јакоб Флек и Луис Флет. Со Ханс Џарај , Лудвиг Стосел
 4. Девојката од викарија , Австрија / Германија 1955 година. Режисер: Алфред Лехнер. Со Waltraut Haas , Ерих Ауер
 5. Пастор на Кирхфелд , Германија 1955 година. Режисер: Ханс Деп . Со Клаус Холм и Ула Јакобсон
 • Несреќата
 1. Озон , Австрија 1917. Режија: Јакоб Флек и Луј Флек. Со Лиане Хаид, Карл Ехман
 2. Озон , Австрија 1956 година. Режија: Херберт Б. Фредерисдорф . Со Герти Бенс, Армин Дален
 3. Германија 1999. ТВ филм. Режија: Џулијан Пелслер . Со Ханс-Мајкл Рехберг , Фриц Егер
 • На Sternsteinhof . Германија 1976. Режија: Ханс В. Геисендорфер . Со Катја Рупе , Тило Прукнер
 • За крстот. Германија 1995 година. ТВ филм. Режија: Имо Мозкович . Со Гунди Елерт , Герд Антоф
 • Четврта заповед
 1. Германија 1912. Режија: Чарлс Деројкс
 2. Австрија 1914. Производство: виенски уметнички филмски индустрија
 3. Австрија / Германија 1920. Како последен пат на Мартин Шалантер. Родителска трагедија. Режија: Ричард Освалд
 4. Австрија 1950 година. Режија: Едуард фон Борзоди . Со Атила Хербигер , Дани Сервес
 5. Австрија 1964. ТВ филм. Режија: Волтер Дејви
 • Женска војна Германија 1928 година. Режија: Франц Сеиц. Со Лиане Хаид, Јозеф Ајххајм
 • На Таунтинг Германија 1977. ТВ филм. Режија: Олф Фишер . Со Герхарт Липперт , Катерина де Брун

Литература[уреди | уреди извор]

 • Константин фон Во: Биографска енциклопедија на Австриската империја . 26-ти   Theil. Кралскиот крал Суд и државното печатење, Виена 1874, стр.   367   f. ( Дигитализирани ).
 • Anton Bettelheim (1902), „Anzengruber, Ludwig“, Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (германски), 46, Leipzig: Duncker & Humblot, стр. 19–23 Во: Општа германска биографија (АДБ). бендот   46, Данкер и Хумблот, Лајпциг 1902, стр.   19-23.
 • Антон Беттелхајм: Лудвиг Анзангрубер. Берлин 1891
 • Антон Бихнер: За драматичната техника на Лудвиг Анзенглеб. Дис., Лиење, 1911
 • Алфред Клајнберг: Лудвиг Анзенгрубер. Сликата на животот. Котта, Штутгарт, 1921
 • Ема Спрённе: Психологијата на земјоделците во Anzengruber. Дис., Тибинген, 1930
 • Луј Косслер: Лудвиг Анзенгрубер - авторска драматура. Дис., Стразбур, 1943
 • Елизабет Ханк: календарски приказни на Лудвиг Анзенгруб. Дис., Виена, 1950 година
 • Ernst Alker (1953) "Anzengruber, Ludwig ". Нова германска биографија (NDB). 1. Berlin: Duncker & Humblot. стр. 320 et seq.. (цел текст) Во: Нова германска биографија (NDB). бендот   1, Данкер и Хамблот, Берлин 1953, ISBN 3-428-00182-6 , С.   320   f. ( Дигитализирани ).
 • Алојс Клоцке: Религиозниот и идеолошки-етички проблем со Лудвиг Анценглеб. Diss., Freiburg i. Br., 1955
 • Вернер Мартин: Борец. Атеизмот во Anzengruber. Берлин, 1960 година
 • Ервин Хајнцел (ед. ): Лудвиг Анзенгрубер. Избрани дела. Вовед во животот и работата на поетот , Кремајр и Шериу, Виена, 1966
 • Едвард МекИннес: Лудвиг Анзенгрубер и популарната драматична традиција. Во: Маска и Котерн 21 (1975), стр. 135-152
 • Франц Баумер: Лудвиг Анзенгрубер. Народен поет и просветител. Сликата на животот. Степпел, Вајлхајм, 1989 ISBN 3-89306-403-6
 • Питер Росегер: Питер Розегер - Лудвиг Анзенгрубер. Усогласување 1871-1889. Констанзе Флидл и Карл Вагнер (ед. ). Бохлау, Виена, 1995 година. (Литература по историја, историја во литературата 33)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. http://www.volkstheater.at/spielstaette/volkstheater/
 2. Група 14 А, број 1.
 3. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2008-01-20. Посетено на 2019-03-30.
 4. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2008-10-17. Посетено на 2019-03-30.
 5. http://hpd.de/node/543
 6. Критични дела на драма и театар. 1913
 7. Во: АЗ, 1.