Куле вампе или: кому му припаѓа светот?

Од Википедија — слободната енциклопедија

Куле вампе или: кому му припаѓа светот? е филмска работа од времето на Вајмарската Република, која припаѓа на жанрот - пролетерски филм. Тоа е мешавина на игран, документарен и пропаганден филм, збогатен со елементи на мјузикл. Меѓу другото, Бертолт Брехт работел како сценарист. Режисер бил Бугаринот Златан Дудов, кој претходно направил еден вид документарен филм за условите на живеење на работниците во Берлин. Филмот бил создаден под голем притисок и политичка репресија.

Дејство[уреди | уреди извор]

Извадок од цензурирана одобрена верзија[уреди | уреди извор]

„Куле вампе“ има играно во Берлин во раните 1930-ти. На почетокот на филмот, еден невработен млад човек (братот на Ани) влегува од прозорецот во очај, откако го поминал денот залудно во потрага по работа. Неговото семејство кратко потоа го напушта станот. Тие се преселуваат во куќа со градина наречена „Куле вампе“.

Ани, ќерката во семејството и единствениот член на семејството кој сѐ уште работи, забременува и се вљубува во нејзиниот пријател Фриц, кој истовремено објаснува дека бил присилен да се вљуби поради бременоста на Ани. Ани по ова објаснување го напушта и се преселува кај нејзината пријателка Герда. Таа подоцна учествува на работнички спортски игри, каде повторно се среќава со Фриц, кој претходно ја изгубил работата. Потоа тие двајца повторно ќе се најдат.

Најдобриот дел од филмот е враќањето со железница (оваа сцена била напишана од Бертолт Брехт). Во оваа кавга Ани, Фриц, некои работници од средна класа и богати мажи и жени дискутираат за состојбата на светската економска криза. Еден од работниците сфаќа дека богатите во ниту еден случај нема да го променат светот, при што еден од богатите одговорил кој би можел да го промени светот наместо нив. Герда одговорила: „Оние што вие не ги сакате.“

Филмот завршува со пеење на Песната на солидарноста.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Wolfgang Gersch, Werner Hecht (Hrsg.): Bertolt Brecht: Kuhle Wampe. Protokoll des Films und Materialien. Edition Suhrkamp 362, Frankfurt/Main 1969.
  • Wolfgang Gersch: Kuhle Wampe oder Wem gehört die Welt? In: Günther Dahlke, Günther Karl (Hrsg.): Deutsche Spielfilme von den Anfängen bis 1933. Ein Filmführer. Henschel Verlag, 2. Auflage, Berlin 1993, S. 298 ff. [./https://de.wikipedia.org/wiki/Special:BookSources/3894870095 ISBN 3-89487-009-5].
  • Theodore F. Rippey: Quiet Audience, Roaring Crowd: The Aesthetics of Sound and the Traces of Bayreuth in Kuhle Wampe and Triumph of the Will. In: David Imhoof, Margaret Eleanor Menninger, Anthony J. Steinhoff (Hrsg.): The Total Work of Art. Foundations, Articulations, Inspirations. New York ; Oxford : Berghahn 2016, S. 183–205. ISBN 978-1-78533-184-8.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]