Извештај од Хернбург

Од Википедија — слободната енциклопедија

Извештај од Хернбургдрама изведена од младински хор која се состоела од десет песни, секоја со краток воведен коментар, напишана од германскиот драматург Бертолт Брехт, и два фрагменти од филм, дадени на концертна платформа во облик на репортажа. Музиката за продукцијата ја компонирал Паул Десау. Режирана била од Егон Монк во Германскиот театар во Берлин во август 1951 година. Слободниот германски младински хор го извел делото како дел од Светскиот фестивал на демократска младина; продукцијата била наградена со Национална награда, прва класа.[1]

Цитирани дела[уреди | уреди извор]

  • Вилет, Џон. 1959 година. The Theatre of Bertolt Brecht: A Study from Eight Aspects. Лондон: Methuen. ISBN 0-413-34360-X.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Willett (1959, 60)