Кориолан (Брехт)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кориолан ― недовршено приспособување на германски на модернистичкиот драмски писател Бертолт Брехт на англиската трагедија од 17 век од Вилијам Шекспир.[1] Брехт го напишал некаде помеѓу 1951 и 1953 година.[1] Ова приспособување го открива влијанието на Мао Це Тунг врз општествената мисла на Брехт, особено идејата за првостепени и второстепени противречности за кои Мао дискутирал во својот трактат „За контрадикцијата“.[2] Брехт алудирал на овој текст и го дискутирал неговиот развој на изворното дело и неговите идеи за неговото поставување во есејот насловен „Студија на првата сцена на Шекспировиот Кориолан“, кој е напишан во облик на дијалог со неговите соработници во театарското друштво Берлински ансанмбл.[3] Претставата за прв пат ја поставил Хајнрих Кох во франкфуртскиот театар, каде што била отворена на 22 септември 1962 година.[1] Подоцна била поставена од Берлинскиот ансамблот во септември 1964 година.[1] Рут Бергхаус станала позната по нејзиното поставување на борбените сцени во оваа продукција. Драмата била објавена на англиски превод од Ралф Манхајм во томот девет од „Собраните драми“ на Брехт.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Willett (1959, 63).
  2. Squiers, Anthony (2013). „Contradiction and Coriolanus: A Philosophical Analysis of Mao Tse Tung's influence on Bertolt Brecht“. Philosophy and Literature.
  3. Brecht (1964, 252-265).
  4. Manheim and Willett (1972, 57-146).

 

Цитирани дела[уреди | уреди извор]

  • Брехт, Бертолт. 1964 година. Brecht on Theatre: The Development of an Aesthetic. Ур. и прев. Џон Вилет. Британско издание. Лондон: Methuen. ISBN 0-413-38800-X. Издание во САД. Њујорк: Hill and Wang. ISBN 0-8090-3100-0.
  • Манхајм, Ралф и Џон Вилет, уред. 1972 година. Collected Plays: Nine. Од Бертолт Брехт . Бертолт Брехт: Драми, поезија, прозни серии. Њујорк: Vintage .ISBN 0-394-71819-4.
  • Вилет, Џон. 1959 година. The Theatre of Bertolt Brecht: A Study from Eight Aspects. Лондон: Methuen. ISBN 0-413-34360-X.