Килограм

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Кг)
килограм
CGKilogram.jpg
Меѓународен еталон на килограмот
Информации за мерките
Мерен системосновна SI-единица
Единица замаса
Ознакаkg 
Претворање на единици
1 килограм во ...... е еднакво на ...
   англоамер.   ≈ 2,205 фунти (lb) [1]
   природни   ≈ 4,59⋅107 Планкови маси (mP)
(1,356392608 ± (60))⋅1050 херци[2]

Килограм, (симб. кг или kg) — основна SI-единица за маса. Грамот е дефиниран како еден илјадити дел од килограм. Еден килограм има маса колку 1 литар дестилирана вода. Претворањето дава еквивалентни единици за маса во други системи.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Оваа фунта („авоардипоа“) е составен дел од американскиот и империјалниот (британски) мерен систем.
  2. Еден килограм има енергија приближно еднаква на онаа на фотоните чија честота збирно ја изнесува оваа вредност.
  3. „Меѓународен прототип на килограмот (IPK)“. Меѓународно биро за тегови и мерки. Посетено на 7 јануари 2013. (англиски)