Истополов брак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Двајца мажи склучуваат брак во Амстердам во текот на првиот месец откако било овозможено склучување на истополови бракови во Холандија во 2001 г.
  Истополов брак

Истополов брак — државно, општествено или религиозно признаен брак во кој сопружниците се од исти пол и живеат заедно во семејство. Други изрази кои го имаат истото значење се „еднаков брак“. Борците за правата на хомосексуалците особено го користат изразот „еднаков брак“, за да ја нагласат еднаквоста на бракот меѓу истите и различните полови.

До денес, 35 земји го имаат законски овозможено склучувањето на граѓански брак помеѓу исти полови:

[1]

  1. Енциклопедия Британика, Списък на държавите с еднополови бракове.