Диканце

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Диканце
Поглед на Диканце
Поглед на Диканце
Mестоположба
Координати

Erioll world.svg 42°1′0.84″N, 20°39′46.08″E

Општи податоци
Име Диканце
Поштенски број 38420
Повикувачки број 029
Автомобилска ознака ПЗ(KS)
Управа
Географија
Надморска височина 1338 m
Население
Население 65 (2002)
Образование
- основно

1 училиште

Диканце е село во Општина Гора, на Косово и Метохија. Според законите на привремените институции на Косово, ова туристичко место е сега дел од Општини Драгаш, додека до 1999 година. година, на влез на меѓународните сили во Косово и Метохија, припаѓал на Општина Гора. А населба на територијата на катастарската општина Диканце површина 605 - {ха} -. Диканце Горанско селото и е од особено стратешки, културно и историско значење на Гора и Горан. Иако еден од помалите села со векови и е столб на гордост До, за кои вели дека името потекнува од зборот Дикан и гордо. Диканце е симбол на отпорот и на арнаути и бошњаци.

Локација[уреди | уреди извор]

Откако низ селото поминува патот брод - Драгаш, која инаку ја делеше на село во две, а денес е село 0.8 - {km} - од начинот на Брод - Драгаш, кој се пресели во малку повисока кота. Патот е поплочен за Диканце.

Селото се наоѓа во западниот дел на средината текот на реката брод. Тоа е на десната страна на сртот долината, и над реката брод.

Атар има површина од селото Диканце 605,18 - {ха} - и ги опфаќа триаголен простор чија врвови: Стрга (1926 - {m} -), Окравно (1273 - {m} -), Качина глава (2207 - { m} -) и Киканећки плав (1286 - {m} -).

Најниската надморска височина од куќата во 1098 - {m} -, максимум 1115 - {m} -.

Топоними[уреди | уреди извор]

Топоним и на полиња во ова село се: Ограѓе, Милове Млаке, Марин Доф, Рудине, и Ливаѓе и Пасишта: Голем Камен, Црквиште, Вирје, Боров Рид.

Над појас пасиштата и ливадите се мали руралните планински, шумски или забрани, на места чии имиња се: Шиљегарник, Здравечки Камен, Пљеоте.

Хидроцентрала[уреди | уреди извор]

Во селото Диканце е Хидроцентрала "Диканце" покрена педесеттите 20 Век и, со сегашниот сопственик - {фриго храна енергија Инвест} - на Албанија.

Историја[уреди | уреди извор]

Селото се споменува уште 1348. , Во христовулја Душан цар издава манастирот Св. Архангел, како втор брод, со Грмјане. Истата повелба споменати Дикановиќ свештенички семејство, во селото каде што, веројатно, подоцна наречен Диканце. Претпоставка е дека Дикановиќ, се водат на топонимите Диканце, иако тие не се постари од селото. Што е извесно е дека во близина на селото се и урнатините на старите српски цркви. Турските пописни 1452. се споменува како Диканце, список на 1455. како Диканце, со 15 српски куќи. Карактеристично е дека Диканчани, и Горани, напишана историја не вреди многу, и некако немаат особено се грижи за неа. Од особена важност е тоа што се пренесува од генерација на генерација, тоа се смета за релевантни. Диканце, за сега, и успешно се спротивставува на arnautašenjе bošnjakizacijа, и биолошки опстанок. Претходно селото имаше три маале (Махала) кој беше затворен централниот дел на селото. Денес селото има четири Маало: Кикофци 45 куќи, Дрангофци 22, Ајранкофци 18 и Довно маало 27 куќи. Во прилог на многу куќи, селото е од пописот 2002 имал население од 65 години. Населението се зголемува само во лето, кога Горани редовно доаѓаат во својата родна земја. Продавници, џамии, дом-култура и три пабовите се наоѓа во Ајранкофци. Претходно на училиштето беше тука, и селската чешма. Она што долго време е на ред, и на крај за жал беше уништен. Училиштето е сега се наоѓа во Дрангофци.

Демографија[уреди | уреди извор]

Населението се состои исклучиво од Горанци.

Координати: 42°01′N, 20°39′E

Категоија:Села во Косово