Грофовија Едеса

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грофовија Едеса
Comitatus Edessanus

1098 – 1150
 

Местоположба на Грофовија Едеса
Главен град Едеса (1098-1144; 1146)
Турбесел (1144-1146; 1146-1150)
Јазици латински, старофранцуски, италијански (како и арапски, грчки and ерменски)
Вероисповед Римокатоличка, Православна, Сириска, Ислам, Јудаизам
Уредување Монархија
Крал
 -  1098–1100 Болдвин I Ерусалимски
 -  1131-1150 Жослин II
Историски период Доцен среден век
 -  Прва крстоносна војна 1098
 -  Освоена од Нур ад-Дин Зенги 1150

Грофовија Едеса била една од државите кои биле формирани од страна на крстоносците во време на Крстоносните војни во 12 век. Главна престолнина на новата држава бил градот Едеса, кој се наоѓа на територијата на поранешна Месопотамија, денешна Сирија. Крстоносците на чело со Болдвин Де Бујон најпрвин ја окупирале и опседнале Едеса за да на 10 март 1098 година Болдвин Де Бујон го преземе градот и на тој начин да ја создаде првата крстоносна држава во Светите Земји. Едеса била преземена од страна на муслиманите во текот на 1144 година, чија година се поврзува и престанувањето на постоење на оваа држава. Вториот крстоносен поход (1147-1149) бил закажан за во текот на 1145 година како одговор за потпаѓањето на грофовијата Едеса на 25 декември претходната година во рацете на владетелот на Мосул - Зенги.