Прејди на содржината

Графички техники и технологии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Албрехт Дирер „Меланхолија“ (1514), бакропис
Пол Гоген Маруру (Благодарност), 1894, дрворез, Уметничка галерија на Универзитетот Јејл

Графички техники и технологии претставуваат материјали, постапки и начини на нивна употреба при печатење и создавање на уметнички дела графика. Карактеристично за овој медиум и начин на изработка на уметничките дела се: најпрво изработката на матрицата, од која цртежот или ликовната постапка се отсликува - втиснува на хартијата или некоја друга подлога. Исто така по правило во оваа техника графичките отпечатоци, благодарение на матрицата можат да се печатат во два и повеќе примероци - тиражи, со што графичкиот отпечаток, како уметничко дело заради својата мултиоригиналност е една од најдемократските и најдостапни уметнички дисциплини. Методот на графичките техники за обработка на матрицата - подлогата може да биде: механички, хемиски и фотохемиски. Според тоа како е изработен и обработен цртежот на матрицата, релјефно, длабинско или рамно, се разликуваат три главни графички методи на печатење: релјефно, длабинско и рамно соодветно.[1]

Главни графички техники[уреди | уреди извор]

Главни видови Механички метод Хемиски метод Фотохемиски метод[2]
Висок печат Дрворез, Линорез
Длабок печат Бакрорез, Мецотинта, Сува игла Бакропис, Акватинта, Мека превлака, Резерваж, Колаграфија
Рамен печат Литографија, Хектографија Ситопечат, Фотолитографија

Графички методи[уреди | уреди извор]

Механички метод[уреди | уреди извор]

Овој метод вклучува само рачна изработка и претставува врежување во матрицата која може да е од дрво или метал. Врежувањето се врши со помош на графички алатки - ножеви, игли, длета, шила.

Хемиски метод[уреди | уреди извор]

Хемискиот метод покрај рачната обработка вклучува и хемиски процеси на обработка на матрицата кои се познати како - нагризување или нагризување на металната плоча со киселини.

Фотохемиски метод[уреди | уреди извор]

Овој метод подразбира дејство врз матрицата со помош на светлина и хемиски средства[3].

Техника на висок печат[уреди | уреди извор]

Оваа техника на висок печат е обработка на плочата - матрицата на која што линиите и формите што сакаме да ги втиснеме на хартијата се на површината од матрицата а оние што не треба да бидат отпечатени, втиснати се под површината на матрицата.

Техника на длабок печат[уреди | уреди извор]

Оваа техника подразбира - цртежот што сакаме да го втиснеме на хартијата од матрицата да се врежува во плочата. При печатењето, површината на плочата останува чиста и без боја а врежаните линии и форми се исполнети со боја која потоа се втиснува на хартијата. За графички подлоги, матрици, вообичаено се користат плочи од бакар, цинк, алуминиум, плексиглас. Цртежите се внесуваат на два начина: механички или хемиски.

Техника на рамен печат[уреди | уреди извор]

Техниката на рамен печат подразбира печатење на цртежот и формите преку рамна плоча.

Галерија со примери од графички техники[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Drucktechnik[мртва врска]
 2. „Kunst Druckverfahren“. Архивирано од изворникот на 2019-09-27. Посетено на 2019-09-27.
 3. Les différentes techniques d'estampe[мртва врска]
 4. Woodcut in Art
 5. What is a Linocut
 6. bakrorez
 7. Mezzotinta
 8. „SUHA IGLA“. Архивирано од изворникот на 2019-09-28. Посетено на 2019-09-28.
 9. bakropis
 10. Ofort ja akvatinta
 11. „graficke-tehnike“. Архивирано од изворникот на 2019-09-17. Посетено на 2019-09-28.
 12. Резерваж
 13. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2019-09-28. Посетено на 2019-09-28.
 14. Les techniques de l'estampe
 15. Hectographs
 16. Screen Printing
 17. What is Photolithography

Литература[уреди | уреди извор]

 • ESTAMPES,TAILLE DOUCE & AUTRES PROCÉDÉS, Claire HÉNAULT, 10, rue de Port-Royal[1].
 • Chamalieres - 10 Catalogue[2].
 • l'estampe et le multiple - Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported,2011[3].
 • Паригин А. Б. Уметноста на графиката XX век (историја, феноменологија, техники, поими). — СПб, 2010. — 304 с. ил. (рус). —. ISBN 978-5-7937-0490-8.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. „Estampes“ (PDF). Архивирано од изворникот на 2016-06-01. Посетено на 2019-09-27.
 2. „Catalogue“. Архивирано од изворникот на 2019-08-28. Посетено на 2019-09-27.
 3. l'estampe et le multiple[мртва врска]