Гледич

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гледич
Гледич во есенско руво
Научна класификација [ у ]
Царство: Растенија
клад: Скриеносеменици
клад: Евдикоти
клад: Розиди
Ред: Бобовидни
Семејство: Бобови
Потсемејство: Варзила
Род: Гледич
Вид: Гледич
Научен назив
Gleditsia triacanthos
L.
Природна распространетост

Гледич, трнлив гледич или трновец (науч. Gleditsia triacanthos) — листопадно дрво од семејството на бобовите (Fabaceae) домородно во средна Северна Америка, каде што најчесто може да се сретне во влажна почва на речните долини.[2] Гледичот е многу прилагодлив на различни средини, е претставен во светот како агресивен инвазивен вид.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Ова дрво може да достигне висина од 20–30 м. Тој покажуваат брз раст, но живее среден животен век од околу 120 години.[3] Листовите се шилести кај постарите дрвја, но двојни составени на енергичните млади дрвја.[2] Летоците се  (помали на двојни листови) и светло зелена. Тие стануваат жолти наесен. Медовите скакулци излегуваат релативно доцна во пролетта, но генерално малку порано од црниот гледич (Robinia pseudoacacia). Цветовите се со силен мирис, крем боја ,се појавуваат кон крајот на пролетта, во грстови кои излегуваат од основата на пазувите на листовите.

Плодот на гледичот е рамна мешунка која созрева во раната есен.[2] Мешунките се генерално помеѓу 15–20 см. Семињата на гледичот се растураат со пасење тревопасни животни, како што се говедата и коњите, кои ја јадат пулпата на мешунките и ги излачуваат семињата во измет; дигестивниот систем на животното помага во распаѓање на тврдиот слој на семето, што го олеснува ртењето. Покрај тоа, семето се ослободува во ѓубривото на домаќинот, обезбедувајќи ѓубриво за нив. Мешунките од семето на гледичот созреваат доцна на пролет и брзо ртат кога температурите се доволно топли. 

Медовите скакулци најчесто имаат трње 3–10 см кои растат надвор од гранките, некои достигнуваат должина над 20 см; тие можат да бидат единечни или разгранети во неколку точки и најчесто образуваат густи грстови.[2] Трњите се прилично меки и зелени додека се млади, се стврднуваат и стануваат црвени како што стареат, а потоа бледнеат до пепелно сиви и стануваат кршливи кога созреваат. Се смета дека овие трње еволуирале за да ги заштитат дрвјата од брсење на плеистоценската мегафауна, која можеби била вклучена и во растурањето на семето,[4] но нивната големина и растојанието се помалку корисни во одбраната од помалите постоечки тревопасни животни како што се елените. Формите кои се без трње ( Gleditsia triacanthos var. inermis ) повремено се среќаваат како диви растенија и се достапни како расадници.[2] Пријавена е хибридизација на гледич со воден гледич ( G. aquatica ).[5]

Одгледување и историја[уреди | уреди извор]

Неговите сорти се популарни украсни растенија, особено во северните рамнини на Северна Америка каде што малку број на дрвја можат да преживеат и да напредуваат. Тоа толерира урбани услови, набиена почва, сол на патот, алкална почва, топлина и суша. Популарноста делумно се должи на фактот што се пресадува толку лесно. Брзата стапка на раст и толеранцијата на лошите услови на локацијата го прави ценет во области каде што се бара, како што се нови паркови или станбени објекти, и во нарушени и рекултивирани средини, како што е јаловина од рудници. Сорти со тесен исправен раст, како северниот сентинел, се особено ценети како улични дрвја. Отпорен е на сунѓерести молци, но го обезлистува друг штетник, веб- црвот мимоза . Пајаковите грини, ракови и жолчки се проблем со некои дрвја. Многу култивирани сорти немаат трње.

Земјоделство[уреди | уреди извор]

Видот е главен инвазивен еколошки и економски плевел во земјоделските региони на Австралија. Растението формира грмушки и го уништува пасиштето кое е потребно за да преживее добитокот. Грмушките ги задушуваат водните патишта и ги спречуваат домашните животни да пијат, а исто така и пристаништето на штетници . Боцките предизвикуваат оштетување и на луѓето и на домашните и домашните диви животни и може да ги дупнат гумите на возилата.[6][7] Во поголемиот дел од средниот запад на Соединетите Американски Држави, гледичот се смета и за плевел и штетник што се етаблира на фармските полиња.[8] Во другите региони во светот, сточарите и фармерите кои користат монокултурно одгледување сметаат дека гледичотот е непријатен плевел; неговиот брз раст му овозможува да се надмине со тревите и другите култури.

Користи[уреди | уреди извор]

Храна[уреди | уреди извор]

Незрели медони мешунки од скакулци

Пулпата од внатрешната страна на мешунките може да се јаде[9] (за разлика од црниот гледич, кој е отровен)[10] и се консумира од дивиот свет и добитокот.[9]

И покрај неговото име, гледичот не е значајно растение за медот .[2] Името потекнува од слаткиот вкус на пулпата од мешунките, која се користела за храна и традиционална медицина кај домородните Американци, а може да се користи и за правење чај .[2] Долгите мешунки, кои на крајот се сушат и созреваат до кафени или кафеави, се опкружени со цврста, кожнена кожа која силно се прилепува на пулпата внатре. Пулпата е светло зелена во незрели мешунки - е силно слатка, остра и сочна во зрелите мешунки. Темно кафеави зрна богати со танини се наоѓаат во процепите во пулпата. 

Дрвена граѓа[уреди | уреди извор]

Gleditsia triacanthos – MHNT

Медовите скакулци произведуваат висококвалитетно, издржливо дрво кое добро се полира, но дрвото не расте во доволен број за да ја поддржи индустријата за рефус. Сепак, постои ниш пазар за мебел од скакулци од мед. Се користи и за столбови и шини поради густината, отпорна на гниење природа на дрвото. Во минатото, тврдите трње на помладите дрвја се користеле како клинци, а самото дрво се користело за обликување на клинци за бродоградба.

Фиксација на азот[уреди | уреди извор]

Способноста на Гледиција да го поправа азот е спорна. Многу научни извори [11][12] наведуваат дека Гледиција не го поправа азот. Некои ја поддржуваат оваа изјава со фактот дека Гледиција не формира коренски јазли со симбиотски бактерии, претпоставката е дека без нодулација, не може да дојде до фиксација на азот. Спротивно на тоа, многу популарни извори, особено публикациите за пермакултура, тврдат дека Гледиција навистина го поправа азот, но со некој друг механизам. 

Постојат анатомски, еколошки и таксономски индикации за фиксација на азот кај мешунките кои не се нодулациони.[13] Забележано е дека и нодулационите и не-нодулационите видови растат добро во почва сиромашна со азот, а на некои места дури и доминираат мешунките што не нодулираат. Отпадокот и семките на не-нодулационите видови содржат нивоа на повисок азот од немешунките, а понекогаш дури и повисоки од нодулационите мешунки кои растат на истото место. Како тоа се случува сè уште не е добро разбрано, но има некои набљудувања на активноста на нитрогеназата кај мешунките што не се нодулираат, вклучително и гледичот.[13][13] Овие можат добро да ги сочинуваат еволутивните претходници во мешунките за фиксација на азот преку нодулација. Не е познато дали фиксацијата на азот без нодулациско потекло, доколку постои, има корист за соседните растенија, како што се вели дека е случајот со нодулационите мешунки.

Истражување[уреди | уреди извор]

Во истражувањето со користење на бази на податоци, повеќе од 60 фитохемикалии беа идентификувани од гледичот, вклучувајќи полифеноли, тритерпени, стероли и сапонини, со ин витро студии кои ја проценуваат можната биолошка активност.[14]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Stritch, L. (2018). Gleditsia triacanthos. Црвен список на загрозени видови. 2018: e.T62026061A62026063. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T62026061A62026063.en. Посетено на 19 ноември 2021.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Gleditsia triacanthos (honey locust)“. CABI. 22 November 2017. Посетено на 9 September 2018.
 3. Nesom, Guy. „Honey Locust“ (PDF). USDA.gov Plant Guide. Посетено на 18 April 2020.
 4. „Honeylocusts and Mastodons“. bygl.osu.edu (англиски). Посетено на 2021-07-12.
 5. Sullivan, J. (1994). Gleditsia triacanthos. U.S. Forest Service. U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Rocky Mountain Research Station, Fire Sciences Laboratory. Посетено на August 13, 2014.
 6. Gleditsia triacanthos. Weeds in Australia. Australian Government. Посетено на January 23, 2017.
 7. Gleditsia triacanthos. weeds.org. Архивирано од изворникот на 2016-03-04.
 8. Barlow C. (2001). „Anachronistic fruits and the ghosts who haunt them“ (PDF). Arnoldia. 61 (2): 14–21. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-02-20. Посетено на 2022-05-08.
 9. 9,0 9,1 Little, Elbert L. (1994) [1980]. The Audubon Society Field Guide to North American Trees: Western Region (Chanticleer Press. изд.). Knopf. стр. 495. ISBN 0394507614.
 10. „Toxicity of Black Locust“. www.woodweb.com. Посетено на 5 July 2016.
 11. Allen ON, Allen EK (1981). The Leguminosae: A Source Book of Characteristics, Uses, and Nodulation. Madison, WI: The University of Wisconsin Press. стр. 812. ISBN 978-0-299-08400-4.
 12. „Quantification of symbiotic nitrogen fixation by Elaeagnus angustifolia L. on salt-affected irrigated croplands using two 15N isotopic methods“. Nutrient Cycling in Agroecosystems. 88 (3): 329–339. 2010. doi:10.1007/s10705-010-9357-5.
 13. 13,0 13,1 13,2 „Toward a new concept of the evolution of symbiotic nitrogen fixation in the Leguminosae“. Plant and Soil. 186 (1): 151–159. 1996. doi:10.1007/BF00035069.
 14. Zhang, J. P.; Tian, X. H.; Yang, Y. X.; Liu, Q. X.; Wang, Q; Chen, L. P.; Li, H. L.; Zhang, W. D. (2016). „Gleditsia species: An ethnomedical, phytochemical and pharmacological review“. Journal of Ethnopharmacology. 178: 155–71. doi:10.1016/j.jep.2015.11.044. PMID 26643065.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]