Вистинските папагали

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вистинските папагали се околу 350 видови на шарени, главно растителнојадни птици, кои ја формираат суперфамилијата Psittacoidea, една од трите суперфамилии по биолошкиот редослед Psittaciformes (папагали). Вистинските папагали се широко распространети, со видови во Мексико, Централна и Јужна Америка, потсахарска Африка, Индија, Југоисточна Азија, Австралија и источно преку Тихиот Океан до Полинезија . Вистинската папагали вклучуваат многу од познатите папагали вклучувајќи ара, аратинга, лорикити, еклектус, Амазон папагали, Жако папагал и тигрици.

Преглед[уреди | уреди извор]

Вистинските папагали имаат клун со карактеристична закривена форма, вилица со повисока подвижност и генерално исправена положба. Тие исто така имаат голем кранијален капацитет и се една од најинтелигентните групи птици.

Некои видови можат да го имитираат човечкиот глас и други звуци, иако немаат гласни жици - наместо тоа поседува вокален орган во основата на душникот познат како сиринкс .

Како и повеќето папагали, Пситацидите главно јадат семе. Има неколку варијации во исхраната на одделни видови, при што некои видови јадат и овошје, ореви, лисја, па дури и инсекти и други животински плен. Лорикетите претежно се хранат со нектар; исто така многу други папагали пијат нектар. Повеќето Psittacidae се птици што гнездат во некоја празнина (како во дрво) и формираат моногамни парови кои живеат заедно цел животински век.

Распределба и живеалиште[уреди | уреди извор]

Вистинските папагали се дистрибуираат низ тропските и суптропските региони во светот, претежно на јужната полутопка, покривајќи многу различни живеалишта, од влажни тропски шуми до пустини во Австралија, Индија, Југоисточна Азија, потсахарска Африка, Централна и Јужна Америка, и два вида, еден изумрен (Каролина паракит), порано во Соединетите држави. Сепак, поголемите популации се родени во Австралазија, Јужна Америка и Средна Америка.

Статус на конзервација[уреди | уреди извор]

Многу видови се класифицирани како загрозени од Меѓународната унија за заштита на природата (Црвена листа на птици од IUCN). Трговијата со птици и други диви животни е регулирана со Конвенцијата за меѓународна трговија со загрозени видови на дива фауна и флора (CITES). Речиси сите папагали се наведени на прилозите на CITES. Заробувањето на диви папагали за трговија со миленичиња, лов, губење живеалишта и конкуренција од инвазивни видови ги намали дивите популации. Папагалите се подложени на поголема експлоатација од која било друга група птици.[1] Од животните отстранети од дивината за продажба, многу малку преживуваат за време на транспортот и често умираат од лоши услови во заробеништво, лоша исхрана и стрес. Мерките преземени за зачувување на живеалиштата на некои харизматични видови од висок профил, исто така, заштитија многу од помалку харизматичните видови кои живеат во исти екосистеми.[2]

Околу 18 видови папагали исчезнале од 1500 година (Листа на изумрени птици#Psittaciformes), скоро сите биле во суперсемејството Psittacoidea.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Семејството папагали Psittacidae (заедно со семејството Cacatuidae што го сочинуваат редот Psittaciformes) традиционално се сметаше дека содржи две подфамилии, Psittacinae (типични папагали и сојузници) и Loriinae (лори и лорикити ).[3] Како и да е, дрвото на семејството папагали сега е реорганизирано под суперсемејството Psittacoidea: семејството Psittacidae е поделено на три семејства, племињата Стригопини и Несторини се разделија и се ставија под суперфамилијата Стригопоидеа и нова монотипна суперсемејство Какатуидеа создадена што содржи семејство Какатуидеи.[4]

Следната класификација се базира на најновиот предлог, кој пак се базира на сите релевантни неодамнешни наоди.[4][5][6][7][8][9][10]

Семејство Psittacidae, Новозведски и Африкански папагали

 • Подфамилија Psittacinae : Два африкански рода, Psittacus и Poicephalus
 • Подфамилија Арина
  • Племе Арини : 17 родови и еден изумрен род
  • Племе Андроглосини : седум родови
  • клада (предложено племе Amoropsittacini) четири рода
  • клада (предложено племе Форпини) еден род
  • (други племиња) пет родови

Семејство Psittrichasiidae, папагали на острови во Индискиот Океан

Семејство Psittaculidae, азиски и австралиски папагали и агарпорниси

 

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Snyder, N; McGowan, P; Gilardi, J; & A Grajal (2000), Parrots: Status Survey and Conservation Action Plan, 2000-2004. Chapter 1. vii. IUCN ISBN 2-8317-0504-5. Chapter 1. vii.
 2. Snyder, N; McGowan, P; Gilardi, J; & A Grajal (2000), Parrots: Status Survey and Conservation Action Plan, 2000-2004. Chapter 1. vii. IUCN ISBN 2-8317-0504-5. Chapter 2. page 12.
 3. del Hoyo (1997). Handbook of Birds of the World, Vol.4. Lynx Editions. стр. 281.
 4. 4,0 4,1 Joseph, Leo; Toon, Alicia; Schirtzinger, Erin E.; Wright, Timothy F.; Schodde, Richard (2012). „A revised nomenclature and classification for family-group taxa of parrots (Psittaciformes)“. Zootaxa. 3205: 26–40. doi:10.11646/zootaxa.3205.1.2. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Joseph2012“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 5. Nicole E. White; Matthew J. Phillips; M. Thomas P. Gilbert; Alonzo Alfaro-Núñez; Eske Willerslev; Peter R. Mawson; Peter B.S. Spencer; Michael Bunce (2011). „The evolutionary history of cockatoos (Aves: Psittaciformes: Cacatuidae)“ (PDF). Molecular Phylogenetics and Evolution. 59 (3): 615–622. doi:10.1016/j.ympev.2011.03.011. PMID 21419232.
 6. Manuel Schweizer, Ole Seehausen; Stefan T. Hertwig (2011). „Macroevolutionary patterns in the diversification of parrots: effects of climate change, geological events and key innovations“. Journal of Biogeography. 38 (11): 2176–2194. doi:10.1111/j.1365-2699.2011.02555.x.
 7. Leo Joseph; Alicia Toon; Erin E. Schirtzinger; Timothy F. Wright (2011). „Molecular systematics of two enigmatic genera Psittacella and Pezoporus illuminate the ecological radiation of Australo-Papuan parrots (Aves: Psittaciformes)“. Molecular Phylogenetics and Evolution. 59 (3): 675–684. doi:10.1016/j.ympev.2011.03.017. PMID 21453777.
 8. Wright, T.F.; Schirtzinger E. E.; Matsumoto T.; Eberhard J. R.; Graves G. R.; Sanchez J. J.; Capelli S.; Muller H.; Scharpegge J. (2008). „A Multilocus Molecular Phylogeny of the Parrots (Psittaciformes): Support for a Gondwanan Origin during the Cretaceous“. Mol Biol Evol. 25 (10): 2141–2156. doi:10.1093/molbev/msn160. PMC 2727385. PMID 18653733.
 9. Schweizer, M.; Seehausen O; Güntert M; Hertwig ST (2009). „The evolutionary diversification of parrots supports a taxon pulse model with multiple trans-oceanic dispersal events and local radiations“. Molecular Phylogenetics and Evolution. 54 (3): 984–94. doi:10.1016/j.ympev.2009.08.021. PMID 19699808.
 10. de Kloet, RS; de Kloet SR (2005). „The evolution of the spindlin gene in birds: Sequence analysis of an intron of the spindlin W and Z gene reveals four major divisions of the Psittaciformes“. Molecular Phylogenetics and Evolution. 36 (3): 706–721. doi:10.1016/j.ympev.2005.03.013. PMID 16099384.