Википедија:Македонство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на „Споделено знаење“
Лого на проектот „Македонство“

Македонство — проект на матичниот википедијанец на Споделено знаење за прибирање и документирање, дигитализација и обработка на содржините на делата кои сведочат за историскиот развој на македонското национално будење, македонската национална свест, посебност и самобитност и создавањето на современата нација.

На секоја статија во инфокутијата може да се најде и отвори за читање или симнување делото посветено на Македонија и македонскиот народ, а воедно во статијата може да се прочита за неговата содржина, значење, историски податоци како и извадоци на мисли во самото дело. На крајот на секоја статија се предлошката во која според години се содржат сите дела посветени на Македонија и Македонците.

Дела и теми[уреди извор]

Ова е список на статиите за делата, темите и личностите обработени во проектот.

Бр. Наслов Автор Дело Состојба
1. Славјанско-маќедонска општа историја Ѓорѓија Пулевски Славјанско-маќедонска општа историја.pdf нова создадена статија
2. Материјали по изучувањето на Македонија Ѓорче Петров Материјали по изучувањето на Македонија - корица.jpg нова создадена статија
3. Зошто ние Македонците сме одделна нација Васил Ивановски Зошто ние Македонците сме одделна нација.pdf подобрена статија
4. Македонското прашање - во минатото и сега Васил Ивановски Македонското прашање.pdf нова создадена статија
5. Раѓањето на Македонската нација Драган Ташковски Раѓањето на македонската нација.pdf нова создадена статија
6. За Македонската нација Драган Ташковски За Македонската нација.pdf нова создадена статија
7. Народноста на македонските Словени Карл Хрон Народноста на Македонските Словени - Карл Хрон.pdf подобрена статија
8. Македонски работи Блаже Ристовски Македонски работи - Б. Ристовски (корица).pdf нова создадена статија
9. Социологија на македонската национална свест Славко Милосавлевски Социологија на македонската национална свест.pdf нова создадена статија
10. Пресказание на Голем Александр Атанас Македонец Претсказание на Голем Александар.pdf нова создадена статија

Збирка на дела за Македонија и Македонците[уреди извор]