Болеслав Прус

Од Википедија — слободната енциклопедија

Болеслав Прус (полски: Boleslaw Prus), роден како Александер Гловацки (полски: Aleksander Głowacki) (20 август 184719 мај 1921), е полски новинар, романописец и раскажувач.

Неотстранлив белег бил оставен на Прус од искуствата што ги доживеал како 15 годишен војник во Полското Востание од 1863, во кое преживеал секакви воени ужаси а бил и затворен од властите на Царска Русија. На 25 годишна возраст започнува долга и плодна 40 години долга кариера како новинар. Паралелно со тоа, пишува кратки раскази и новели.

Помеѓу 1886 и 1895 Прус завршил четири важни новели. Најголеми фаворити на неговите сонародници биле делата Фараон и Кукла. Кукла ја опишува романтичната заслепеност на главниот лик и неговите фрустрации од узанаденоста на општеството. Фараон, единствената историска новела на Прус, го отсликува полското национално искуство низ единствен поглед на Стар Египет и падот на Дваесеттата Династија.

Прус, 1890.
Споменик на Болеслав Прус , во натприродна големина, поставен во предградието на Краков