Прејди на содржината

Битка кај Ихтиман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Османлиско-бугарски војни
Датум 1355
Место блиску Ихтиман, Бугарија
Исход османлиска победа
Завојувани страни
Бугарија Османлиски емират
Команданти и водачи
Михаел Асеннепознато
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

Битката кај Ихтиман — се случила во 1355 година помеѓу Османликсата империја и Бугарија. Битката завршила со победа на бугарските сили. Точното местп на битката не е сосема позната, но во една анонимна бугарска хроника пишува дека силите на Михаил Асен се судриле со Османлиите пред истите да престигнат во Софија.

Причини[уреди | уреди извор]

По заземањето на првата тврдина на Балканот во 1352 година, Османлиите постигнале многу победи и кон внатрешноста на Европа. Од 1354 година била зазамена Тракија, Пловдив и Стара Загора. По ова, тие се упатиле кон денешна Софија.

Битка[уреди | уреди извор]

Синот на бугрскиот цар Јован Александар, Михаил Асен, успеал да собере армија која би требало да и се спротивстави на Османлиското Царство. Сепак, во тоа не успеал бидејќи Бугарите доживеале голем пораз, а нивниот водач бил убиен. По битката Османлиите се повлекле за некое време. Битката попречила на Османлиите да ја заземат Софија, која по 30 години паднала.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Йордан Андреев, Милчо Лалков, Българските ханове и царе, Велико Търново, 1996.