Востанија во Бугарија (1833-1841)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Востанијата кои се случиле во Бугарија во периодот од 1833-1841 година претставуваат дел од востанијата кои избвнале против Османлиското Царство, чија цел била протерување на Османлиите и создавање на нова држава на Балканот.