Старозагорско востание

Од Википедија — слободната енциклопедија
Старозагорско востание
KG BRCC STARA ZAGORA REVOLT FLAG 1875.png
Знамето на Старозагорското востание, со натпис "Слобода или смрт"
Stara Zagora uprising.png
Карта на движење на востаниците во Старозагорското востание
Изворен назив Старозагорското Възстание
Датум1875
ИсходНеуспешно, довело до Априлското востание

Старозагорското востание претставува неуспешен обид на бугарските востаници за ослободување на Бугарија од османлиска власт. На 12 август 1875 година од страна на БРКЦ било земено решение за кревање на востание. За раководител на востанието бил избран Стефан Стамболов и Никола Обретенов, а за центар на востанието - Стара Загора.

Востанието било закажано за 16 септември истата година, но било собрано многу мал број на востаници. Востанието во крајна сметка не било успешно. Неколку востаници успеале да побегнат, но имало и такви кои се предале на Османлиите.

И покрај тоа што Старозагорското востание имало мал зафат и било доста неуспешно, сепак тоа било претходница на Априлското востание, по кое се создала новата бугарска држава на Балканот.