Хаџиставрева буна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хаџиставревата буна претставува неуспешен обид на бугарските востаници за ослободување на Бугарија од османлиска власт. Востанието било дел од планот на Георги Раковски за ослободување на Бугарија и создавањето на Првата легија во Блеград. Но по нејзиното и реформирање, во 1862 година Хаџи Ставри Којнов создал чета од околу 100-150 војници и тргнал кон Трновско. По неколку битки, неговата чета била разбиена помеѓу селата Трјавна и Габрово.