Битка кај Билеќа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Билеќа
Дел од the Османлиски војни во Европа
Датум 1388
Место Билеча
Исход Босанска победа[1]
Завојувани страни
Кралство Босна,
Српско Деспотство
Османлиско Царство
Команданти и водачи
Влатко Вуковиќ
Радич Санковиќ
Лала Шихин
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
непознато непознато

Битката кај Билеќа се одвила на 27 август 1388 година, недалеку од истоимениот град, помеѓу Османлиите предводени од Лала Шихин и силите на Кралство Босна предводени од Влатко Вуковиќ и Радич Санковиќ. Во битката силите на Босна им нанеле пораз на Османлиите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Finkel, Caroline, Osman's Dream, (Basic Books, 2005),20-21.
Битката кај Билеќа во 1218 година