Балкон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Различни стилови на балкони

Балкон (од италијански: balcone, „скеле“[б 1]) ― платформа која се протега од ѕидот на зградата, поддржана од столбови или држачи за конзола и затворена со балустер, обично над приземјето.

Видови[уреди | уреди извор]

Традиционалниот малтешки балкон е дрвен затворен балкон кој излегува од ѕид.

Спротивно на тоа, балконетот (Јулиев балкон) не излегува надвор од зградата. Обично е дел од горниот кат, со балустрада само напред, како мала ложа. Современ балконет често има метална бариера поставена пред висок прозорец што може да биде отворен.

Јулиевите балкони се именувани по Јулија на Вилијам Шекспир, на која, во традиционалните поставки на претставата Ромео и Јулија, Ромео и се додворува додека таа е на нејзиниот балкон - иако самата драма, како што е напишано, не споменува балкон, но само на прозорецот на кој се појавува Јулија. При прикажувањето на оваа позната сцена се користени разни видови балкон; сепак „балконот на Јулија“ во Вила Капулети во Верона не е „балкон на Јулија“, бидејќи навистина штрчи од ѕидот на вилата (види фотографија подолу).

Функции[уреди | уреди извор]

Единицата со редовен балкон ќе има врати што се отвораат кон мал двор со огради, мала дворна градина или покривно зеленило. Француски балкон е лажен балкон, со врати кои се отвораат кон оградата со поглед на дворот или околниот пејзаж подолу.

Понекогаш балконите се приспособувани за церемонијални цели, на пр. базиликата „Св. Петар“ во Рим, кога новоизбраниот папа го дава својот благослов urbi et orbi по конклавата. Внатре во црквите понекогаш се обезбедуваат балкони за пејачите, а во салите за банкети и слично за музичарите.

Во театрите, балконот порано бил сценска кутија, но името сега обично е ограничено на делот од гледалиштето над кругот на фустанот и под галеријата.

Балконите се дел од скулптурниот облик на зградата што овозможува неправилни фасади без трошоци за неправилни внатрешни структури.[2]

Покрај тоа што функционираат како надворешен простор за станбена единица, балконите можат да играат и секундарна улога во градењето одржливост и квалитетот на внатрешната средина. Било покажано дека балконите обезбедуваат ефект на настрешница што помага да се спречи прегревање на внатрешноста со намалување на сончевото засилување, а исто така може да има придобивки во однос на блокирање на бучавата и подобрување на природната вентилација во единиците.[3]

Материјали[уреди | уреди извор]

Балконите можат да бидат направени од различни материјали, но најпопуларен порано бил каменот. Со подемот на технологијата и современото доба, балконите сега можат да се градат од други материјали, вклучувајќи стакло и нерѓосувачки челик за да се обезбеди издржлив и современ изглед на зградата.[4]

Значајни балкони[уреди | уреди извор]

Една од најпознатите употреби на балконот е во традиционалните инсценации на сцената која стана позната како „сцена на балкон“ во трагедијата на Шекспир, „Ромео и Јулија “ (иако во сцената не се споменува балкон, туку само прозорец на која се појавува Јулија).

Имиња на балкони[уреди | уреди извор]

Имињата на производителите за нивните дизајни на оградата на балконите често се однесуваат на потеклото на дизајнот, на пр. италијански балкон, шпански балкон, мексикански балкон, еквадорски балкон. Тие се однесуваат и на обликот на шипките што се користени за оградите на балконите, на пр. балкон со зглобови. Во градежната индустрија, нормално е балконите да бидат именуваат описно. На пример, лизгачки балкони со касети кои се однесуваат на современиот метод што се користи за вметнување на алуминиумски балкони или леани балкони кои се однесуваат на бетонски балкони истурени на градилиште.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Забелешки[уреди | уреди извор]

  1. споредено со старогорногерманскиот балхо (balcho), греда, балкета; веројатно сродно со персискиот поим балканех (بالكانه) или неговата постара варијанта балканех (پالكانه).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Деходов речник
  2. Lorinc, John (16 August 2017). „The rise of the balcony“. The Globe and Mail. Посетено на 19 August 2017.
  3. Ribeiro, Catarina; Ramos, Nuno M. M.; Flores-Colen, Inês (11 август 2020). „A Review of Balcony Impacts on the Indoor Environmental Quality of Dwellings“. Sustainability. 12 (16): 6453. doi:10.3390/su12166453.
  4. Jade. „Balconies“. SMART Balustrades (англиски). Посетено на 18 март 2023.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]