Старогорногермански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Старогорногермански
Althochdeutsch
Изговор алтхохдојч
Застапен во Јужна Германија, Австрија, Швајцарија, Бохемија
Изумрен околу X век
Јазично семејство
Германски јазици
Писмо Старогорногерманска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Старогорногерманскиот јазик (германски јазик Althochdeutsch) е јазик кој спаѓа во групата на западногерманските јазици. Овој јазик е предводник на денешниот современ германски јазик кој опстојувал од околу VI век сè до околу X век. Се говорел во јужните делови на Германија како и во делови од Швајцарија, Австрија и Чешка.