Кровна градина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кровна градина врз Центарот „Рокфелер“ во Њујорк.
Монографија за кровните градини

Кровна градина или покривна градина е градина која се наоѓа на покривот (кровот) на една зграда.

Луѓето одгледувале растенија врз објекти уште од античко време. Покрај нивната украсна улога, растенијата на покривите можат да служат како храна, контрола на температура, архитектонско разубавување и рекреацион простор . Често по градовите не може да се најде простор за градини, што е главната причина за постоењето на кровните градини. Градината може да биде на покривот на автономна зграда која се грижи за сопствената вода и отпад. Хидропоници и други алтернативни методи можат да ги зголемат можностите за кровно градинарство со намалување, на пример, на потребата за земја или нејзината огромна тежина. Саксии и слични садови се користат доста често. Високопрофилен пример за кровна градина е чикашката општинска зграда.

Поврзаната идеја за жива машина е заснована на најосновниот начин на градинарство: фрлање на отпад (ѓубриво и отпадоци), кој е соодветно расцепкан, обично во некоја специјализирана дупка или контејнер) на почвата, и берба на храна која, по обработката, создава ѓубриво, и откога ќе се изеде, отпадоци. Овој вид на затворено градинарство се користи речиси насекаде во светот, и покрај извесните здравствени ризици доколку не се употребуваат современи технологии и методи.

Примери во Македонија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]