Бакар(I) флуорид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бакар (I) флуорид или бакар флуорид е неорганско соединение со хемиска формула CuF. Неговото постоење е неизвесно. Во 1933 година било пријавено дека има кристална структура од типот на сфалерит. [1] Современите учебници наведуваат дека CuF не е познат, бидејќи флуорот е толку електронегативен што секогаш ќе го оксидира бакарот до неговата состојба на оксидација +2. Комплексите на CuF како што се [(Ph 3 P) 3 CuF] се, сепак, познати и добро карактеризирани. [2]

Синтеза и реактивност[уреди | уреди извор]

За разлика од другите бакар(I) халиди како бакар(I) хлорид, бакар(I) флуоридот има тенденција да се несразмерно со бакар(II) флуорид и бакар во сооднос еден спрема еден во амбиентални услови, освен ако не се стабилизира преку сложеност како во примерот на [Cu(N 2 )F]. [3]

2CuF → Cu + CuF 2

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ebert, F.; Woitinek, H. (1933). „Kristallstrukturen von Fluoriden. II. HgF, HgF2, CuF und CuF2“. Z. anorg. allg. Chem. 210 (3): 269–272. doi:10.1002/zaac.19332100307.
  2. Gulliver, D. J.; Levason, W.; Webster, M. (1981). „Coordination Stabilised Copper(I) Fluoride. Crystal and Molecular Structure of Fluorotris(triphenylphosphine)copper(I)·Ethanol (1/2), Cu(PPh3)3F·2EtOH“. Inorg. Chim. Acta. 52: 153–159. doi:10.1016/S0020-1693(00)88590-4.
  3. Francis, Simon G.; Matthews, Steven L.; Poleshchuk, Oleg Kh; Walker, Nicholas R.; Legon, Anthony C. (2006-09-25). „N2-Cu-F: A Complex of Dinitrogen and Cuprous Fluoride Characterized by Rotational Spectroscopy“. Angewandte Chemie. 118 (38): 6489–6491. doi:10.1002/ange.200601988. PMID 16937427.