Баварска Шума

Од Википедија — слободната енциклопедија
Баварска Шума
Bayerischer Wald
Највисока точка
ВрвГолемиот Арбер
Географија
Баварска Шума на карта

Карта

ЗемјаГерманија
ПокраинаБаварија
Матичен венецЧешки масив
Геологија
Вид карпаМетаморфен гнајс и гранит rocks
Селото Зел во Баварската Шума
Врвот на Големиот Арбер со крстот на врвот

Баварската Шума е шумски, нископланински регион во Баварија, Германија, кој е долг околу 100 километри. Се протега по должината на границата со Чешка и продолжува на чешката страна од Чешката шума (Чешки: Шумава). Поголемиот дел од баварската шума лежи во провинцијата Долна Баварија, но северниот дел лежи во Горниот Пфалц. На југ ја достигнува границата со Горна Австрија.

Геолошки и геоморфолошки, Баварската Шума е дел од Шумава - највисока од скратените висорамнини на Бохемискиот масив. Областа долж чешката граница е назначена како Национален парк Баварска шума (240   км2), основана во 1970 година како прв национален парк во Германија. Уште 3.008 км2 е назначен како парк на природни баварски шуми, основан во 1967 година, а уште 1.738   км2 како природен парк на Горна Баварија, основана во 1965 година. Баварската Шума е остаток од Херцијската шума која се протегала низ јужната Германија во римско време. Тоа е најголемата заштитена шумска област во Средна Европа.[1]

Највисоката планина во регионот е Гроса Арбер ("Großer Arber - Големиот Арбер", 1.456  м). Главната река е Реген, која е формирана од спојување на Бел Реген и Црн Реген и истекува од планините кон градот Регенсбург.

Преглед[уреди | уреди извор]

Заедно со соседната шума на Горна Палатина на далечната страна на депонијата Чам-Фурт и шумата Нојбург јужно од Пасау, Баварската Шума претставува најголемото соседно подрачје на шуми во Баварија и заедно со Бохемија и Соувалд југоисточниот континуитет кон Горна Австрија), таа претставува една од најголемите соседни шуми во Европа.

Баварската Шума ги има главно реките Реген и Илз кои се влеваат во Дунав, мал слив во близина на Чешката Република кој се влева во Елба преку Молдау.

Највисоките планини на Баварската Шума се Големиот Арбер во 1.456   м и Големата Ракел (1.453   м). Во источниот дел на планините, првиот национален германски национален парк, Националниот парк Баварска шума, е основан во 1970 година. Таа беше проширена во 1997 година и заедно со Националниот парк "Бохемија" (Национален парк Шумава) во Чешка, е едно од најголемите заштитени подрачја во Европа.

Во постарите картографски и лексички дела, терминот "Баварска шума" се однесува само на планинскиот регион на Дунавските ридови[2] исто така познат како предна баварска шума (Vorderer Bayerischer Wald) или шума Вордерер (Vorderer Wald), помеѓу Дунав и Реген, кој има највисока точка во Ајнудригел. "Високата шума" или шумата Хинтер (Hinterer Bayerischer Wald) помеѓу Реген и бохемиската граница, вклучувајќи ги планините Арбер, Ракел и Лусен, некогаш биле дел од Шумава. Лингвистичкото користење на германско-баварските власти, влијанието на туризмот и присуството порано од Железната завеса, придонеле за фактот дека терминот "Баварска шума" сè повеќе се проширил и го означувал целиот нископланински регион на германската страна на граница меѓу Баварија и Бохемија. Како резултат на политичките настани после 1989 година, ипристапот на Чешката Република во шенген зоната, сепак, забележлив тренд е да се забележи нискиот планински венец на германско-чешката граница како единица, особено во поглед на туризмот .

Туризмот е важен за Баварската Шума. Споделување на природната средина се спроведува од страна на пешаци, шумарската индустрија и неколку скијачки центри. Понатаму, Баварската Шума е позната по својата појава на стакло во областа на Звизел и е позната и во областа на геологијата како резултат на основната станица на Ветзел во Бад Кутстинг.

Геоморфологија[уреди | уреди извор]

Срцето на Баварската Шума (во поширока смисла) е поделено на Задната или Висока баварска шума во центарот на Шумава, долината Реген и предната баварска шума (Vorderer Bayerischer Wald). Покрај тоа, постојат подножја на двете главни сртови на југоисток и оние на предната баварска шума на северозапад. Речиси сите планински сртови слични на сртот трчаат од северозапад кон југоисток; освен што најважните локални предели генерално се одликуваат со нивната природна регионална и геоморфолошка природа.[3][4][5][6][7][8]

Висока баварска шума и долината Реген[уреди | уреди извор]

Центарот на боемската шума лежи помеѓу Звизел на запад и Вимперк на исток. Тоа е ниско плато, кое се издига речиси насекаде до над 1.000  м. Северозапад, кон Гросер Фалкенстајн (1.315 м), енергетската помош се зголемува; на долгата страна на долината на Големиот реген, оваа линија продолжува, врвови, или дури и арети, во планините Куниш со Цверчек (до 1.343 м) и Осер (до 1.293 м), кои се наоѓаат директно на германско-чешката граница. Долниот Фаренбен (893 м) води кон Хохер Боген (до 1.079 м) што се спушта во депресијата на Чам-Фурт.

Сепак, највисоките врвови на нискиот планински венец се наоѓаат на вториот рид, југозападно од главниот гребен, а кој исто така тече од северозапад кон југоисток. Арбер (до 1.456 м) е поврзан со Сиванд на север со планински гребен; на северозападниот дел на ридот поминува Цварчек (1.236 м) и се протега до Каитерсберг (1.133 м); горната долина на Бел Реген, таканаречениот Ламер Винкел, го дели овој гребен од оној на планините Куниг. На југоисток од Арбер, овој гребен првично е прекинат од басенот Цвизел, во кој се сместува градот Цвизел, но продолжува на долната страна на сливот, со Ракел (до 1.453 м), Лусен (1.373 м) и Драјсеселберг (1.333 м), другите највисоки планини на Баварската Шума и во целата Бохемија. Сртот продолжува надвор од границите на Баварија, долж границата помеѓу Чешка и Австрија, преминувањето на планините на Плекенштајн (1.379 м) и Хокфикт (1.338 м).

Долината на Зелер (Zellertal), која се протега од Бад Кецтинг преку Боденмаис и североисточно од Лангдорф до Бетмансаг и продолжува во релјефни услови што се однесува до Шпигелау, одвојува трета, малку пониска река, која ја ограничува Високата баварска шума на југозапад. Веднаш до југозападниот дел на оваа долина, ригорозната тече од Вурцер Шпиц (817 м) преку Вајгелсберг (898  м) и Волфгангридел (876  м) до Кронберг (984  м) и, зад долината на Црниот реген, над Ешенберг (1.043 м) до Кројцберг (788 м) во Оберкреузберг .[9]

На југозапад од овој трет гребен се наоѓаат ридските ридови или Хигеланд на границите на Регенската депресија . Многу од најважните населби на внатрешната баварска шума, како што се Виехтах, Теиснак, Реген, Раннах и Кирхдорф им Валд, се наоѓаат тука во текот на Црниот реген . Кварцната ладе позната како Пфахл тече приближно низ центарот на депресијата, следејќи ја главната насока Харикиан.

Предна баварска шума или Дунав Хилс[уреди | уреди извор]

На југозападно од депресијата на Реген е предната баварска шума (исто така наречена Дунав Хилс), која е до 1.121 метри висока. Неговиот срт, исто така, е кон југоисток, но е јасно поделен на поединечни гребени, од кои секоја оди во друга насока.

На далечниот северозапад се наоѓаат планините Елизабетилзел во близина на селото Елизабетил, чија линија бега на југоисток. Во Хадрива тие достигнуваат висина од 922   м . Веднаш на исток се планините Хиршенштајн кои се слично ориентирани. Почнувајќи од Зелер Хое (850 м), најсеверната планина на предната баварска шума во целост, овој опсег се искачува на 1.092   m ) во Хиршенстен . Југоисточно од Хиршенштајн лежат Фогелсвалдд шумите и Фогелсанг (1.022 м), кој опфаќа само еден гребен; се протега од север кон југ. На северното продолжение на овој гребен во долината на Реген се наоѓа шумата Хорнбергвалд, која достигнува 844   м во Абенберг и на тој начин јасно се качува над подот на сливот.

Најјужниот планински венец, Соненвалд, исто така е синџир на поединечни врвови што се движат од запад кон исток; таа е поврзана само со Леополдсвалд југозападно од Фурберг со тесен гребен. Во својата западна половина, Бројаклирегел достигнува 1.011 м, на исток Ашенштајн се качува до висина од 944 м. Дури и планините на западните и источните краеви на планинскиот ланец се зголемуваат јасно над 800-те метри линија.

Југоисточна Баварска шума[уреди | уреди извор]

На југоисток и во непосредна близина на регенската депресија и предната баварска шума е Пасауер Ворвалд и, над него, Аптиланд ("опатија земја"), што во просек е само малку побогат од регенската долина.

Геолошка структура[уреди | уреди извор]

Мапа на Горна Палатиско-Баварска шума (40) и нејзините соседни региони

Баварската Шума е продолжена, првично северозападно, потоа североисточно, од шумата Горна Палатина, Фихтелските планини, Рудните планини и Судетите. Геолошки, како југозападен раб на Бохемискиот масив, тој не може да се разликува од Боемската шума од другата страна на чешката граница и од Соувалд на австриска почва. Заедно со шумата Горна Пфалц, таа ја формира главната единица на групата позната како Горна палестина-баварска шума .

Реката Реген

Поради едноставност, не се прави разлика помеѓу Шумава (првично Внатрешната баварска шума) и Баварската Шума. Наместо тоа, заедничкото локално име "Баварска шума" се користи за целата област на нискиот планински венец на германска страна, бидејќи терминот "боемска шума" стана синоним за областите во Чешката Република. Се прави разлика само помеѓу предниот баварската шума и Високиот баварската шума, со особеност на баварската Пфал се смета како на граничната линија меѓу нив. Во насока север-југ, се прави разлика помеѓу Горна и Долна шума.

Баварската Шума е патеката на палеозојскиот планински синџир, чиј темел е класифициран како доцна протерозој до силур. По неколку фази на деформација и метаморфоза, главно седиментни, но и плутонични и вулкански изворни карпи се преточени во милиони години во денешниот гнајс. Овие гнајса биле навлезени од силен гранит, особено во карбонскиот и раниот пермски период. Планините Куниш на север се формирани од шкрилец, додека масивот габро - амфиболит околу Ешлкам и Неукирхен го сочинуваат Хајлиген Блут со Хоер Боген од најјужните подножја.

Важна линија што ја дели Баварската Шума на два дела е околу 150 километри долгата линија на грешка на Баварија Пфахл . Првично создаден како грешка во големи размери во текот на горниот девон до горнот карбон, таа беше повторно активирана од тектоника на фрактури во палеозојскиот и раниот мезозој во заминување, за да формира систем за треска на шевронен (кој бил наполнет со кварц со пенетрација на хидротермални раствори). Поради јачината на карпата, овој кварцен ѕид се протега до 30 метри над околината. Северно од Пфахл се наоѓа главно гнајс, јужно од тоа гранит и мигматити кои преовладуваат.

Помеѓу Регенсбург и Пасау, постои значителна разлика во висината помеѓу пошумените планини на североисток и покраината Дунав на југозапад. Оваа линија на поделба помеѓу Земјината насипна планина и Баварската Шума е обележана со девијантната грешка на Дунав, геолошко нарушување помеѓу потонатиот кристален подрум, кој лежи под терцијарните и кватерните депонии на молазниот слив, а сè уште видливиот дел северозапад на оваа линија, која припаѓа на Баварската Шума.

Панорама на реката Реген

Хомеоновите временски форми[уреди | уреди извор]

Поглед од врвот на Лусен

Особено, оние региони на Високата баварска шума биле покриени од снежни и ледени полиња за време на леденото доба, исто така ги оставиле своите траги. Тука, на огромното плато имаше прилично обемна фирн полиња наместо долги леднички.

Рахелизе

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bavarian Forest delights with nature’s elegant artistry[мртва врска]
  2. Rafferty, John P (ed.
  3. Emil Meynen, Josef Schmithüsen (editors): Handbuch der naturräumlichen Gliederung Deutschlands.
  4. Dietrich-Jürgen Manske: Geographische Landesaufnahme: Die naturräumlichen Einheiten auf Blatt 164 Regensburg.
  5. Klaus Müller-Hohenstein: Geographische Landesaufnahme: Die naturräumlichen Einheiten auf Blatt 165/166 Cham.
  6. Willi Czajka, Hans-Jürgen Klink: Geographische Landesaufnahme: Die naturräumlichen Einheiten auf Blatt 174 Straubing.
  7. Willi Czajka, Udo Bodemüller: Geographische Landesaufnahme: Die naturräumlichen Einheiten auf Blatt 175 Passau.
  8. Map services of the Federal Agency for Nature Conservation]]
  9. The text part of the Handbook of the Natural Region Divisions of Germany explicitly allocates the Zeller Valley and the Weigelsberg-Kronberg ridge to the High Bavarian Forest.