Шенгенски договор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Шенгенски договор
Договор помеѓу Владите на државите на Бенелукс-економска унија, Сојузна Република Германија и Република Франција, за постепеното укинување на контролата на заедничките граници
{{{image_alt}}}
Потписите на Шенгенскиот договор од 14 јуни 1985
Потпишан 14 јуни 1985
(пред 32 години, 8 месеци и 10 дена)
Место Шенген, Луксембург
На сила од 26 март 1995
(пред 22 години, 10 месеци и 29 дена)
Изворни
потписници
Белгија
Франција
Западна Германија
Луксембург
Холандија
Чувар Влада на Големото Војводство Луксембург

Шенгенскиот договор е договор помеѓу европските држави склучен во 1985. и проширен во 1990. кој овозможува напуштање на граничните контроли помеѓу земјите потписнички. Шенгенските одредби се однесуваат на најголемиот дел од европските земји, односно на околу 400 милиони жители и вкупна површина од 4.268.633 км², кои се нарекуваат Шенген-зона. Одредбите на договорот вклучуваат заедничка политика за влез (вклучувајќи и политика за издавање на единствена Шенген-виза), хармонизација на контролата на надворешните граници, координација преку агенцијата Фронтекс, прекугранична полициска и судска соработка.

Вкупно 29 земји, вклучувајќи 25 членки на ЕУ и уште четири други - Исланд, Норвешка, Лихтенштајн и Швајцарија се потписнички на Шенгенскиот договор.

Договорот го добил името по гратчето Шенген во Луксембург.

null


Обединетото Кралство
Ирска
Бугарија
Кипар
Лихт.
Романија
Швајц.
Ватикан
  Шенгенска зона
  Ќе се приклучат подоцна
  Само полициска и судска соработка
  Изјавиле интерес