Прејди на содржината

Германско-чешка граница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Граничниот премин Зебниц-Долни Поустевна.

Германско-чешка границадржавна граница помеѓу Германија и Чешка. Образува лак од 815 км[1] кој се протега од Австрија на југ до Полска на север.

Историја[уреди | уреди извор]

Границата потекнува од онаа на Земјите на Чешката круна, кои подоцна станале граница помеѓу Германското и Австриското Царство.

Во периодот од 1945 до 1990 г. границата била дел од т.н. Железна завеса, и имала силни огради и строга стража.

Во 2007 г. Чешка се приклучила кон Шенген-зоната, и во декемви истата година се отстранети сите гранични пречки и премини. Ограничувањата за Чесите кои работеле во Германија истекле во 2011 г.

Населени места по границата (од север кон југ)[уреди | уреди извор]

Дадени се само граничните премини што можат да се поминат со возило, воз или брод. Под местата во Германија во загради се наведени нивните чешки имиња, а кај оние во Чешка се наведени германските, онаму кајшто постојат.

Г Е Р М А Н И Ј А
Ч Е Ш К А
Сој.
покраина
Админ.
округ
Округ Општина Гран.
премин
Гран.
премин
Општина Округ Крај
П о л с к а

Саксонија
Саксонија
поранешен
Дрезден

Герлиц
Цитау
(Житава)
Н
и
с
а
Храдек на Ниса
(Гротау)
Либерец
(Рајхенберг)

Либеречки
З
а
п
а
д
н
и

С
у
д
е
т
и

Јаблоне во Подјештеди
(Габел)
Ојбин
(Ојбин, Ојвин)


Кромпах
(Кромбах)
Ческа Липа
(Бемиш Лејпа)
Јонсдорф


Марженице
(Гросмергтал)
Гросшенау
(Саски Шенов)
Долни Подлужи
(Нидергрунд)
Дјечин
(Течен)

Устечки

Варнсдорф
(Варнсдорф)
Лојтерсдорф
Зајфхенерсдорф
(Саски Јинджихов
Румбурк
(Румбург)
Еберсбах-Нојгерсдорф
Јиржиков
(Георгсвалде)
Нојзалца-Шпремберг


Шлукнов
(Шлукенау)
Опах

Бауцен
Золанд на Шпре
(Залом)


Велки Шенов
(Грос Шенау)

Липова
(Хајншпах)
Штајнигтволмсдорф

Лобендава
(Лобендау)

Саксонска Швајцарија-
Источни Рудни
Планини
Нојштат во Саксонија


Долни Поустевна
(Нидерајнзидел)
Зебниц
(Себнице)
Е
л
п
с
к
и
Вилемов
(Велмдорф)
Микулашовице
(Никсдорф)
Старе Кшечани
(Алт Еренберг)
Доубице
(Даубиц)
Јетшиховице
(Дитерсбах)
Хшенско
(Хернскречен)
Бад Шандау
(Жандов)

Е
л
б
а
Рајнхартсдорф-Шена


П
е
с
о
ч
н
и
ч
к
и

П
л
а
н
и
н
и

Дјечин
(Течен)
Гориш
Розентал-Билатал
Јилове
(Ојлау)
Тиса
(Тиса)
Усти на Лаба
(Аусиг)
Бад Готлојба-Бергисхибел
Р
у
д
н
и

П
л
а
н
и
н
и
Петровице
(Петерсвалд)
АлтенбергКрупка
(Граупен)
Теплице
(Теплиц-Шенау)
Дуби
(Ајхвалд)
Коштјани
(Костен)
Микулов
(Никласберг)Молдава
(Молдау)
Хермсдорф
поранешен Кемниц
Средна Саксонија
Рехенберг-Биненмиле
Осек
(Осег)

Чески Јиржетин
(Георгендорф)
Мост
(Брикс)
НојхаузенКлини
(Герен)

Нова Вес в Хорах
(Гебиргснојдорф)

Рудни Планини
Дојчнојдорф

Хора Свате Катержини
(Санкт Катаринаберг)
Олбернхау
Брандов
(Брандау)

Калек
(Калих)
Хомутов
(Комотау)
Мариенберг
Хора Сватехо Шебестијана
(Санкт Себастијансберг)
Вислуни
(Зоненберг)

Криштофови Хамри
(Кристофхамер)
Јештат
Кенигсвалде
Вејпрти
(Вајперт)
Беренштајн
ОбервизенталЛоучна под Клиновец
(Бемиш Визелтал)
Јахимов
(Санкт Јоахимстал)
Карлови Вари
(Карлсбад)

Карловарски
Божи Дар
(Готесгаб)
Брајтенбрун
Потучки
(Брајтенбах)
Јохангеоргенштат

Нове Хамри
(Нојхамер кај Карлсбад)
Ајбеншток
Пшебуз
(Фрибус)
Соколов
(Фалкенау)

Фогтланд
Мулденхамер Стшибрна
(Зилбербах)
Клингентал
Е
л
с
т
е
р
с
к
и

П
л
а
н
и
н
и
Бублава
(Швадербах)

Краслице
(Граслиц)
Маркнојкирхен

Луби
(Шенбах)
Хеб
(Егер)
Бад Брамбах
Плесна
(Флајсен)
Скална
(Вилдштајн)
Војтанов
(Фојтерсројт)
Хазлов
(Хаслау)

Аш
(Аш)
Бад Елстер


Хранице
(Росбах)
Адорф
Ајхигт

Баварија

Горна Франконија


Хоф
Регницлозау Ф
и
х
т
е
л
с
к
и

П
л
а
н
и
н
и
Рехау
Красна
(Шенбах кај Аш)

Аш
(Аш)

Вунзидел
Зелб
Хазлов
(Хаслау)
Либа
(Либенштајн)
Хоенберг на Егер
Ширндинг
Хеб
(Егер)

Помези на Охрже
(Милбах)

Горен Пфалц


Тиршен-
ројт
Валдзасен
Ч
е
ш
к
а

Ш
у
м
а
Хеб
(Егер)
Липова
(Линденхау)
Бад Нојалбенројт
(Нова Митина)
Стара Вода
(Алтвасер)
Меринг
Тши Секери
(Драјхакен)
Броумов
(Променхоф)
Тахов
(Тахау)

П’лзењски
Ходски Ујезд
(Хајлигенкројц)

Халже
(Халс)
Бернау
(Бернов)

Лесна
(Шенвалд)

Нојштат
на
Валднаб
Флосенбирг
Георгенберг
(Јиржин)
Вајдхаус

Розвадов
(Росхаупт)
ЕсларнТшемешне
(Цемшен)

Бјела на Радбуза
(Вајсензулц)

Швандорф
Шензе
Штадлерн
Рибник на Радбуза
(Вајер)

Хам
Тифенбах
Трефелштајн
Неманице
(Васерзупен)
Валдминхен
(Мнихов над Леси)


Пец
(Хохофен)
Фурт им Валд
(Брод над Леси)Вшеруби
(Нојмарк)
Ешлкам
Нојкирхен кај Хајлиген Блут
Худенин
(Худива)
Хамри
(Хамерн)
Лам
Лоберг


Железна Руда
(Маркт Ајзенштајн)

Долна Баварија


Реген
Бајериш Ајзенштајн
(Баворска Железна Руда, Баворска Руда)
Б
а
в
а
р
с
к
а

Ш
у
м
а
Линдберг
Прашили
(Штубенбах)
Модрава
(Мадер)
Фрауенау

Фрајунг-
Графенау
Санкт Освалд-Ридлхите
Санкт Освалд
Валдхојзервалд
Нојшенау
Шенбрунер Валад
Маутер Форст
Квидла
(Аусергефилд)
Прахатице
(Прахатиц)
Борова Лада
(Ферхенхајд)
Стражни
(Кушварда)
Филипсројт
Филипсројтер Валд
Хајдмиле
Нова Пец
(Нојофен)
Фрауенбергер и Душлбергер Валд
Плекенштајнер Валд
А в с т р и ј а

Реки[уреди | уреди извор]

Германско-полско-чешката тромеѓа на реката Лужичка Ниса.

Границата ја минуваат неколку реки, а некои сочинуваат делови од самата неа.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „CIA – The World Factbook – Germany“. The World Factbook. Central Intelligence Agency. May 31, 2012. Посетено на 31 мај 2012.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]