Административна поделба на Мјанмар

Од Википедија — слободната енциклопедија
14-те држави окрузи во Мајнмар.

Мјанмар (Бурма) е поделена на 7 држави (pyine) и 7 окрузи (yin).

Окрузи[уреди | уреди извор]

Држави[уреди | уреди извор]

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Број на Окрузи, градски општини, Градови, Квартови, Селски групи и села.

Бр. Држава/Округ Округ Градска општина Град Кварт Селска област Село
1 Качин 3 18 20 116 606 2630
2 Карен 2 7 7 29 79 624
3 Каја 3 7 10 46 376 2092
4 Чин 2 9 9 29 475 1355
5 Сагаин 8 37 37 171 1769 6095
6 Танинтаји 3 10 10 63 265 1255
7 Баго 4 28 33 246 1424 6498
8 Магве 5 25 26 160 1543 4774
9 Мандалај 7 31 29 259 1611 5472
10 Мон 2 10 11 69 381 1199
11 Ракајн 4 17 17 120 1041 3871
12 Јангон 4 45 20 685 634 2119
13 Шан 11 54 54 336 1626 15513
14 Иравади 5 26 29 219 1912 11651
Вкупно 63 324 312 2548 13742 65148


Административна поделба на Мјанмар Знамето на Бурма
Окрузи: Иравади | Баго | Магве | Мандалај | Сагаин | Танинтаји | Јангон
Држави: Чин | Качин | Каја | Карен | Мон | Ракајн | Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо