Јангон (округ)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Координати: 17°0′N, 96°10′E

ရန္‌ကုန္‌တုိင္‌း
Јангон

(yankun tuing/rankun tuing)

Главен град Јангон
Регион Низок
Површина 10.170 km²
Население 7,360,703[1]
Народи Бамари, Карени, Кинези, Индијци, Англо-Бурмани, Ралинци, Чини,
Религија Будизам, Ислам, Христијанство, Хиндуизам,Сикизам,

Јангон или порано Рангон е една од седумте окрузи во Мјанмар т.е. една од 14-те администартивни единици. Се граничи со Баго на север и исток, Мотамски Залив на југ, и Иравади на запад. Сместена е помеѓу латитудата 16° 20' и 17° 50' северно и лонгитудата 95° 45' и 96° 46' источно.

Население[уреди | уреди извор]

Во 1999 Рангун имаше 5.420.000 жители. Етнички гледано најмногу има Бамари. Има и доста странско население како Кинезите и Индијците. Мнозинството од населението се Будисти, па следуваат Муслиманите и Христијаните.

Администартивна поделба[уреди | уреди извор]

Округот Рангун е поделен на 4 дистрикти: Источен дистрикт Јангон, Северен дистрикт Јангон, Јужен дистрикт Јангон и Западен дистрикт Јангон, и 45 градски општини.

Историја[уреди | уреди извор]

Рангун округот беше формиран од дел од округот Баго.

Главниот град Јангон


Административна поделба на Мјанмар Знамето на Бурма
Окрузи: Иравади | Баго | Магве | Мандалај | Сагаин | Танинтаји | Јангон
Држави: Чин | Качин | Каја | Карен | Мон | Ракајн | Шан
Самоуправувачки зони: Дану | Кокан | Нага | Па Лаун | Пао
Самоуправувачки округ: Ва
Сојузна територија: Непјидо
  1. Извештај од пописот. Пописот на населението и домувањето во Мјанмар во 2014 година. 2. Непјидо: Министерство за имиграција и население. мај 2015. стр. 17.