Јохан Штраус (син)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Јохан Штраус помладиот

Јохан Штраус Помладиот (германски: Johann Strauß 25 октомври 1825, Виена - 3 јуни 1899, Виена) — австриски композитор, виолинист и диригент. Тој е создавач на класичната виенска оперета во која доминира валцерот. Најважни негови дела се оперетите: „Лилјакот“, „Циганскиот барон“ и валцерите „На убавиот син Дунав“. Тој бил наречен „Крал на валцерите“ бидејќи има искомпонирано 400 валцери.

Неговиот пра- прадедо бил унгарски Евреин - факт кој од нацистите,кои ја оценувале неговата музика како оригинално германска, подоцна сеобидел да го скрие. Неговиот татко не сакал тој да стане музичар, тукубанкар. Сепак, Јохан учел тајно да свири виолина како дете со првиотвиолинист на оркестарот на неговиот татко, Франц Амон. Кога татко му гооткрил неговиот син дека тајно вежба виолина, еден ден тој го камшикувал,велејќи дека тоа треба да ја победи желбата за музика на момчето. Тоа сеслучува во периодот кога таткото се откажува од неговото семејство зарадисвојата љубовница. Тогаш доаѓа период кога синот има можност да секонцентрира целосно на кариерата како композитор со поддршка нанеговата мајка.Штраус студирал контрапункт и хармонија со професорот по теоријаЈоаким Хофман, кој поседувал приватно музичко училиште. Неговиотталент бил признат од страна на композиторот Јозеф Дреслер, кој го научилвежби по хармонија. Неговиот друг учител по виолина, Антон Колман одВиенската опера, исто така, пишува одлични препораки за него. Наоружансо овие, тој се приближил до виенските власти за да аплицира за дозволаза изведување. Тој првично формира негов мал оркестар каде шторегрутира членови од една таверна, каде што музичарите кои бараатработа можеле лесно да се најдат.Тој го направил своето деби во 1844 година со неговиот оркестар вовиенското предградие Heitzingu. Од 1847 година изведувал концертнитурнеи низ европските земји, а 1872 година и во САД.И покрај првичните фанфари, Штраус наиде на потешкотии вонеговите рани години како композитор. Но, откако прифати да изведуванадвор од земјата, тој ја освои публиката. Првото негово вработување,

Поврзано[уреди | уреди извор]