Оперета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жак Офенбах

Оперета е музичко сценско дело со ведра и забавна содржина, со присуство на лесен хумор, блага сатира која е испреплетена со говорни дијалози. Оперета е мала опера, не во обемот на делото, туку во намалување на музичкиот дел. Значајно место во оперетата зазема музиката за игра, која одговара на времето и средината во која е изведувана.

Оперетата настанала во Париз 1839 г., а нејзиниот творец е големиот забавувач на француската метропола, Жак Офенбах. Во 1855 г. Офенбах основал мал театар кој подоцна станал средиште на оперската музика, не само во Париз, туку и во светот. Набргу оперетата почнува да доминира и во Виена, каде значајни претставници се: Франц Фон Супе и Јохан Штраус помладиот.

Жак Офенбах во Париз и Јохан Штраусво Виена, секој во духот на музичките потреби на својот град, ги положиле темелите на забавно - музичкиот театар и стиллски се доближиле до забавната музика. Заедно со другите композитори на оваа музичко - сценска форма Франц Лехар, Калман, Врскае, претставуваат ремек-дело во оваа област на музичко сценското творештво.

Познати оперети[уреди | уреди извор]