Прејди на содржината

Grand Theft Auto 2

Од Википедија — слободната енциклопедија
Grand Theft Auto 2

Изработувач(и) DMA Design
Tarantula Studios,
Издавач(и) Rockstar Games
Серијал Grand Theft Auto
Подлоги PlayStation, Dreamcast, Microsoft Windows, Game Boy Color
Датум на издавање PlayStation
22 октомври, 1999

Microsoft Windows
СА 1 мај, 1998
ЕВР 28 јули, 2000
Game Boy Color
декември 2000

Жанр(ови) Акција
Режим(и) Едноиграчка игра, Повеќеиграчка игра

Grand Theft Auto 2 е отворена Акциско-авантуристичка игра видео игра развиена од DMA Design (сега Rockstar North) и објавена од Rockstar Games. Беше издаден за Microsoft Windows на 30 септември 1999 година и PlayStation на 22 октомври 1999 година. Подоцна беше објавен за Dreamcast и Game Boy Color. Тоа е продолжение на Grand Theft Auto и дел од серијата Grand Theft Auto. Играта се игра од перспектива од врвот надолу и играчот се движи низ светот пеш или со возило. Играта стана достапна на 4 јануари 2008 година преку Steam.

Режим на игра[уреди | уреди извор]

Grand Theft Auto 2 го има истиот воздушен поглед на првиот Grand Theft Auto, како и истиот тип на говорници и кражба на автомобили. Играчот има можност да ги истражува градовите пеш или во разни возила. Целта е да се постигне конкретен резултат. Со постигнување на оваа цел играчот може да напредува на следното ниво. Вршењето мисии го наградува играчот со повеќе поени од кој било друг метод, но не е неопходно за да се заврши играта.

Нов елемент што се појави во Grand Theft Auto 2 е играчот да прави мисии за посебни банди, од кои има две нови банди за секое од трите нивоа на играта и една фракција која е присутна во сите нивоа. Да се ​​биде вработен во банда може да предизвика недоверба кај другите (работата за бандата бр. 1 го навлекува гневот на бандата бр. 2, работата за бандата бр. 2 ќе предизвика непријателство со бандата бр. 3 итн.). Во првиот Grand Theft Auto, само полицијата го гони играчот, додека во Grand Theft Auto 2 SWAT тимови (4 Copheads) беа воведени во центарот на градот, додека специјалните агенти (5 Copheads) и војската (6 Copheads) беа воведени во домашните и индустриските области. Овие дополнителни видови на спроведување на законот почнуваат да го ловат играчот по желба со зголемување на нивното ниво. Посакуваното ниво е претставено со слики од глава на полицаец, а тие се разликуваат помеѓу верзиите на Windows и PlayStation.

Grand Theft Auto 2 има четири режими за повеќе играчи: Deathmatch, Team Deathmatch, Tag и Race. Во верзијата на Windows има и возови кои играчите можат да ги возат.

Позадина[уреди | уреди извор]

Grand Theft Auto 2 е поставено во неодредено време во ретро-футуристички град познат само како „Anywhere, USA“, но прирачникот на играта ја користи фразата „три недели во иднината“. Записите во измислените списанија на веб-локацијата Grand Theft Auto 2 ја покажуваат годината како 2013 година, но референците во играта покажуваат дека играта е поставена во 1999 година.

Градот е поделен на три нивоа, или „области“. Првото ниво, центарот на градот, е центар на деловна активност, како и локација на голема психијатриска институција и универзитет. Втората област, Резиденцијалниот округ, го содржи градскиот затвор, паркот за приколки со бар базиран на Елвис Присли наречен „Срамоти“, трговски центар и огромна хидроцентрала. Третата и последна област е Индустриската област има големо пристаниште, фабрика за пакување месо, нуклеарна централа и храм на Кришна.