Прејди на содржината

29 април (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1429  Јованка Орлеанка на чело на неколку стотици Французи ги победила англиските освојувачи и го зазела градот Орлеан.
1672  Кралот Луј XIV извршил инвазија на Холандија.
1861  По предлог на епископот Јосип Јурај Штросмајер, Собранието на Хрватска донело одлука за основање на Југословенска академија на науките и уметностите како матична културно-научна установа на сите Јужни Словени.
1945  Втора светска војна: германските окупациски сили во Италија безусловно капитулирале пред Сојузниците.
1968  МјузиклотКоса“ — претставително дело на хипи-движењето и пацифизмот бил премиерно прикажан на Бродвеј во Њујорк, САД.
1997  Во Луксембург, Република Македонија и Европската унија ја потпишале спогодбата за соработка.
1999  При бомбардирањето на НАТО на СР Југославија била урната највисоката зграда во земјата — телевизиската кула (203 м) на планината Авала, близу Белград.
2005  Сирија целосно се повлекла од Либан, окончувајќи ја 29-годишната окупација.
2011  Британскиот принц Вилијам се венчал со неговата долгогодишна девојка Кејт Мидлтон.