10 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
241 п.н.е.  Римјаните ја поразуваат Картагинската флота, ставајќи крај на Првата пунска војна
1912  Јуен Шикај станува привремен претседател на Република Кина.
1945  Втора светска војна: Токио е уништен во нападот на 300 американски бомбардери Б-29, при што загинаа околу 100.000 жители ја јапонскиот главен град.
1951  Фулгенсио Батиста извршува успешен државен удар во Куба.
1953  Во Скопје излезе првиот број на весникот „Просветен работник“, како орган на Здружението на просветните работници на НР Македонија. Од 11.11.1992 година излегува како гласило на Министерството за образование и физичка култура.
1990  Проспер Аврил е тргнат од власта во Хаити.
1992  Наместо поимот „милиција“, што се користеше во Република Македонија за припадниците на Министерството за внатрешни работи, почна да се употребува поимот „полиција“.
1993  Сухарто по шести пат е избран за претседател на Индонезија.
1997  Ватикан воспостави дипломатски односи со Либија.