Прејди на содржината

Хауард Филипс Лавкрафт

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Х. Ф. Лавкрафт)
портрет на американскиот автор Х. Ф. Лавкрафт, направен во јуни 1934 година од Луциус Б. Труесдел
портрет на американскиот автор Х. Ф. Лавкрафт, направен во јуни 1934 година од Луциус Б. Труесдел

Хауард Филипс Лавкрафт (англиски: Howard Phillips Lovecraft; 20 август 189015 март 1937) — американски писател на ужасите, фантастика и научна фантастика. Творештвото на Лавкрафт многу му должи на романтизмот и неговата опседнатост со сатанското. Едно од најпознатите негови дела е „Повикот на Ктхулху“, кое за првпат се појавува како расказ во американското списание на ужасите Weird Tales.