Хауард Филипс Лавкрафт

Од Википедија — слободната енциклопедија
портрет на американскиот автор Х. Ф. Лавкрафт, направен во јуни 1934 година од Луциус Б. Труесдел
портрет на американскиот автор Х. Ф. Лавкрафт, направен во јуни 1934 година од Луциус Б. Труесдел

Хауард Филипс Лавкрафт (англиски: Howard Phillips Lovecraft) (20 август 189015 март 1937) — американски писател на хорор, фантастика и научна фантастика. Творештвото на Лавкрафт многу му должи на романтизмот и неговата опседнатост со сатанското. Едно најпознатите негови дела е „Повикот на Ктулу“, кое за првпат се појавува како расказ во американскиот хорор-часопис Weird Tales.