Хуанг Сјенфан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хуанг Сјенфан
НационалностКина
Познат(а) поантропологија
историја
етнологија
лингвистика
џуанологија

Хуанг Сјенфан (упр. кинески 黄现璠, трад. 黃現璠; пинјин: Huáng Xiànfán); 13 ноември 1899 - 18 јануари 1982) — кинески историчар, етнологог, антрополог[1] и основач на џуанологијата.[2]

Рани години[уреди | уреди извор]

Хуанг Сјенфан е роден на 13 ноември 1899 г. во Фусуј, во селото Цуcи во Кина. Основното образование го завршил во родното село. Завршил учителска школа во 1922 г. во Гуангсји, Виша педагошка школа во 1926 г. во Пекинг, Историски факултет во 1935 г. во Токио. Од 1938 до 1940 г. бил професор по историја на Универзитетот во Гуангсји, од 1941 до 1942 г. бил професор по историја на Универзитетот во Џунгшан, од 1943 до 1953 г. бил професор по историја на универзитетите во Гуангсји. Од 1954 до пензионирањето во 1982 г. бил предавал историја на Вишата педагошка школа во Гуангсји.[3]

Објавени книги[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. кинески:Кинески антрополог:Хуанг Сјенфан Архивирано на 7 март 2016 г.
  2. кинески: мо јуни. „Основач на џуанологијата: Хуанг Сјенфан“. Дејли Гуангсји. 3 септември 2002.
  3. кинески:Кинески етнологог: Хуанг Сјенфан Архивирано на 1 јули 2017 г. (англиски) посет. 8 декември 2008 г
  4. англиски:Џуаншкa историја

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]