Хронична бубрежна болест

Од Википедија — слободната енциклопедија
    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Хронична бубрежна болест
Уремичен мраз на главата кај пациент со хронична бубрежна болест
СпецијалностНефрологија
СимптомиРани: Нема
Доцни: Оток на нозете, чувство на замор, повраќање, губиток на апетит, збунетост
КомпликацииСрцеви заболувања, висок крвен притисок, анемија
ВреметраењеДолготрајна
ПричинителиДијабетес, висок крвен притисок, гломерулонефритис, полицистична бубрежна болест
Дијагностички методКрвни тестови, уринарни тестови
ТретманЛекови за контрола на крвниот притисок, шеќерот, и намалување на холестеролот, бубрежна заменска терапија, трансплантација на бубрег
Честота753 милиони (2016)
Смртни случаи1.2 милиони (2015)

Хронична бубрежна болест (ХББ) е синдром кој настанува како последица на постепено, прогресивно и иреверзибилно намалена гломеруларна филтрација на бубрегот до конечниот стадиум на уремија. Карактеристични се задржувањата на уремични токсини (уреа, креатинин, мокрачна киселина, фенол, индол и др.). Настанала воглавно за време на метаболизмот белковините, промената обемот и составот на телесни течности и електролити, како и дисбаланс на многу хормони.

Хроничната бубрежна болест најчесто се јавува како компликација на: шеќерна болест (28%), хипертензија (25%), гломерулонефритис (21%) и Автозомно-доминантна полицистична болест бубрег (4%). Секоја хронична бубрежна болест кој го предизвикува аспаѓањето на голем број на нефрон води до ХББ.

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Симптомте и знаци на болеста ХББ обично не се појави сè додека клирен со ендоген кретинин не е помал од 30 ml на минута, на помала способност за пациентите операција, постои анемија и некои метаболички нарушувања (ацидоза и нарушување фосфокалцемичног на рамнотежа). Гастроинтестинални симптоми (болни, гадење, повраќање, дијареа i) може да се случи кога клиренсот на креатинин од 15 ml во минута, и невролошки симптоми и кардиоваскуларни промени паѓа на 10 ml во минута.

Клинички знаци и симптоми се неспецифични и HBI доаѓаат од сите органи и системи:

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Потребно е да се одреди дијагноза на основните болести, со големи преостанати функции на бубрегот, погрешни фактори - инфекција, дијареа, повраќање. Дијагнозата на ХББ се поставува на основа Анамнеза, преглед и лабораториска анализа - одредувањето на клиренс на креатинин и силата на гломеруларната филтрација.

Стадиуми[уреди | уреди извор]

Стадиуми на хронична бубрежна болест (ХББ) - ХББ G1-5 A1-3
гломеруларна филтрациона рата (GFR) и односот албумин/креатинин (ACR)
ACR
A1 A2 A3
Нормален до благо зголемен Умерено зголемен Значително зголемен
<30 30-300 >300
G
F
R
G1 Нормална ≥ 90 1 доколку е присутно бубрежно оштетување 1 2
G2 Благо намалена 60-89 1 доколку е присутно бубрежно оштетување 1 2
G3a Благо до умерено намалена 45-59 1 2 3
G3b Умерено до значително намалена 30-44 2 3 3
G4 Значително намалена 15-29 3 4+ 4+
G5 Бубрежна слабост <15 4+ 4+ 4+
Броевите 1 - 4 укажуваат на ризикот од прогресија, како и зачестеност на мониторингот (број на пати годишно).
Kidney Disease Improving Global Outcomes - KDIGO 2012 Clinical Practice Guideline for the Evaluation and Management of Chronic Kidney Disease [1]

Лечење[уреди | уреди извор]

Во стадијуму на снижена функција на бубрегот се лечи основната бубрежна болест и хипертензијата. Во стадијумот на азотемијата се спроведува умерен хипопротеински начин на исхрана, редовна контрола телесна тежина, ограничувајќи го внесот на натриумот и калијумот,ацидозата се третира со натриум бикарбонат, анемија со препарати на железо и инфекција антибиотици.

Со текот на времето доаѓа до влошување на болеста и нејзината терминална фаза, кога е неопходна дијализата или пресадувањето на бубрегот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. CKD Evaluation and Management 2012. Kidney Disease Improving Global Outcomes (KDIGO). Retrieved 2019-07-06.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори