Прејди на содржината

Спазам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мускулен спазам
СпецијалностНеврологија

Спазам — ненадејна присилна контракција на мускулите,[1] групата на мускули или шупливи органи како што се срцето.

Спазмична мускулната контракција може да биде предизвикана од многу медицински состојби, вклучувајќи дистонија. Најчесто тоа е мускулен грч кој е придружена со болка. Мускулниот грч обично е безопасни и престанува по неколку минути. Тоа обично е предизвикано од јонска нерамнотежа или преоптоварување на мускулите.

Постојат и други причини за присилни мускулни контракции и некои од нив може да предизвикаат здравствени проблеми.

Опис и причинители

[уреди | уреди извор]

Разни видови на принудна мускулна активност може да биде наведена како "спазам".

Спазамот може да биде мускулната контракција предизвикана од ненормална нервна стимулација или од абнормална активност на самите мускулите.

Серија на спазми, или постојани грчеви се нарекуваат "спазмизам".

Спазамите може да доведат до повреда на мускулите или расцепувања во тетивите и лигаментите, ако силата на спазамот ја надминува затегнувачката цврстина на сврзното ткиво. Ова може да се случи кај силна спазам или кај ослабено сврзното ткиво.

Хипертоничен мускулен спазам е состојба на хроничен прекумерен мускулен тонус (односно, напнатост на мускулот во мирување). 

Поттип на спазамот е колика. Ова е епизодна болка предизвикана од спазам на мазните мускули во одреден орган (на пример, жолчниот канал). Болката кај коликата може да предизвика гадење или повраќање.

  1. Dorland's Medical Dictionary.