Фридрих Рајнхолд Кројцвалд

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Фридрих Рајнхолд Кројцвалд
Роден(а)26 декември [ст. ст. 14 декември] 1803
Jömper Manor, Jõepere
Починал(а)25 август [ст. ст. 13 август] 1882 (на возраст од 78 години)
Дорпат, Крајс Дорпат, Гувернерат на Ливонија , Руска империја
(денешен Тарту, округот Тарту, Естонија)
ПочивалиштеГробишта Раади
ЗанимањеПисател
ДвижењеЕстонско национално будење

Фридрих Рајнхолд Кројцвалд (26 декември [ст. ст. 14 декември] 1803 – 25 август [ст. ст. 13 август] 1882) бил естонски писател кој се смета за татко на националната литература за земјата. Тој е автор на естонскиот национален еп Калевипоег.

Животот[уреди | уреди извор]

Кројцвалд чита ракопис на Калевипоег од Јохан Колер (1864).
Споменикот на Кројцвалд во Виру од Амандус Адамсон (1926).

Родителите на Фридрих Рајнхолд Кројцвалд биле кметови[1] на имотот Џумпер, гувернерот на Естонија, Руската империја (во денешен Џоепере, округот Лане-Виру). Неговиот татко Јухан работел како чевлар и чувар на житница, а неговата мајка Ана била собарка. По ослободувањето од крепосништвото во 1815 година, семејството можело да го испрати својот син на училиште во окружното училиште Везенберг (денешно Раквере).

Во 1820 г. завршил средно училиште во Дорпат (денешно Тарту, округот Тарту, Естонија) и работел како учител во основно училиште. Во 1833 г., дипломирал на Медицинскиот факултет на Империјалниот универзитет во Дорпат.

Кројцвалд се оженил со Мари Елизабет Садлер на 18 август истата година. Од 1833 до 1877 година, работел како општински лекар во Веро (денешно Виру).[2] Бил член на бројни научни друштва во Европа и добил почесни докторати од повеќе универзитети.

Работи[уреди | уреди извор]

Меморијалниот музеј Кројцвалд во Виру

Кројцвалд е автор на неколку моралистички народни книги, повеќето од нив преведени на германски: Чума на виното 1840, Светот и некои работи што може да се најдат во него 1848 – 49, Рејнард Лисицата 1850 година и Мудреците од Готам 1857 година. Покрај овие дела, го компонирал и националниот еп Калевипоег (Синот на Калев),[3] користејќи материјал првично собран од неговиот пријател Фридрих Роберт Фаелман;[4] и напишал многу други дела засновани на естонскиот фолклор, како што се Старите естонски бајки (1866), збирки стихови и поемата Лембиту (1885), објавени по неговата смрт.

Кројцвалд е сметан за автор на првата оригинална естонска книга. Бил еден од водачите на националното будење, како и парагон и поттикнувач на младите интелектуалци кои зборуваат естонски.

Исто така види[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Works by Friedrich Reinhold Kreutzwald at Project Gutenberg
  • Works by or about Friedrich Reinhold Kreutzwald at Internet Archive
  • Works by Friedrich Reinhold Kreutzwald at LibriVox (public domain audiobooks)
  1. A. Plakans, A Concise History of the Baltic States (2011) p. 210
  2. F-Reinhold Kreutzwald
  3. J. D. Rateliff, The History of the Hobbit (2007) p. 181
  4. T. Miljan ed., Historical Dictionary of Estonia (2004) p. 236