Универзитет „Св. Климент Охридски“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Оваа статија се однесува на универзитетот во Битола. За универзитетот во Софија, видете Софиски универзитет.
Универзитет „Св. Климент Охридски“
Логото на универзитетот Св. Климент Охридски
Вид државен
Основан 25 април 1979
Ректор проф. д-р Сашо Коруновски
Студенти 13.000 [1]
Место Битола, Република Македонија
uklo.edu.mk

Универзитет „Свети Климент Охридски“високошколска установа во Битола, вториот универзитет во современа Македонија, основан на 25 април 1979 г.

Со основањето на универзитетот била остварена историската цел за обединување на постојните високообразовни и научно-истражувачки установи од југозападниот регион на Македонија, односно Битола, Прилеп и Охрид, како придонес за порамномерен развој на Македонија.

На 8 декември 1994, на денот на Св. Климент Охридски, универзитетот го добил своето денешно име. Универзитетот ја прославил својата 35-годишнина на 25 април 2009. [2]

Образовни установи[уреди | уреди извор]

Ректоратот на универзитетот.

Денес универзитетот вклучува десет факултети и една стручна школа како високообразовни единици, три научни институти, и две придружни членки[3].

Факултети[уреди | уреди извор]

Зградата на техничкиот факултет во Битола.

Институти[уреди | уреди извор]

Придружни членки[уреди | уреди извор]

Студии и наставници[уреди | уреди извор]

Универзитетот реализира наставно-образовен процес од 50 додипломски студиски програми, 49 студиски програми за последипломски студии и 10 студиски програми за докторски студии. На високообразовните установи на универзитетот студираат повеќе од 13.000 студенти, а наставнообразовниот процес го реализираат 219 наставнички, 93 соработнички и 215 административно-технички кадар. Дејноста на научно-истражувачката дејност ја остваруваат 54 научни работници.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. УКЛО низ бројки
  2. Tера телевизија
  3. Единици на универзитетот на веб-местото на УКЛО

Надворешни врски[уреди | уреди извор]