Универзитет на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Универзитет на Обединетите нации
Друго име
UNU
ВидИнститут за истражување
Основандекември 1972; пред 51 година (1972-12)
ОсновачГенерално собрание на ООН
ПрипадностОбединети нации
Буџет$111.1 милиони (2017–18)[1]
РекторДејвид М. Мелоун
Студенти335 (2017)[1]
Постдипломци230 (2017)[1]
105 (2017)[1]
МестоТокио, Јапонија
КампусUrban
www.unu.edu
Икона за портал Портал: „Politics
Универзитет на Обединетите нации во Токио
Влезот за Универзитетот на Обединетите нации

Универзитет на Обединетите нации (国際連合大学, Kokusai Rengō Daigaku) — академска и истражувачка подружница на Обединетите нации .[2] Со седиште во Шибуја, Токио, Јапонија, со дипломатски статус на институција на ООН, неговата мисија е да помогне во решавање на глобалните прашања поврзани со човечкиот развој и благосостојба преку заедничко истражување и едукација.

Во 1969 година, генералниот секретар на ООН У Тант предложил „формирање универзитет на Обединетите нации, вистински меѓународен и посветен на целите на Повелбата за мир и напредок“.[3] По три годишни сесии на кои се дискутирало ова прашање, Генералното собрание на Обединетите нации (УНГА) го одобрило основањето на Универзитетот на Обединетите нации во декември 1972 година. Токио бил избран за негова главна локација поради заложбата на јапонската влада од 100 милиони долари на фондот за донации.

Од 2010 година, универзитетот е овластен од УНГА да доделува дипломи, нудејќи неколку магистерски и докторски програми. Исто така, го олеснува ангажманот на ООН со академски институции и творци на политики ширум светот.

Организација и водство[уреди | уреди извор]

Универзитетот е предводен од ректор, кој има ранг на заменик-генерален секретар на Обединетите нации .

Досега имало шест ректори. Актуелен ректор, од март 2013 година, е д-р Дејвид М. Мелоун од Канада.

Список на ректори на Универзитетот на Обединетите нации:

# Ректор Од До
1 Џејмс М. Хестер 11 ноември 1974 година 10 април 1980 година
2 Соеџатмоко 10 април 1980 година 30 март 1987 година
3 Хејтор Гургулино де Соуза 30 март 1987 година 1 септември 1997 година
4 Ханс Ј.А. Ван Гинкел 1 септември 1997 година 1 септември 2007 година
5 Конрад Остервалдер 1 септември 2007 година 28 февруари 2013 година
6 Дејвид М. Мелоун 1 март 2013 година во служба

Советот на УНУ [4] е управен одбор на Универзитетот и е составен од 12 члена [5] кои се назначени од генералниот секретар на Обединетите нации со согласност на генералниот директор на УНЕСКО .[6]

Историја[уреди | уреди извор]

Универзитетот бил основан во 1973 година и официјално ги започнал своите активности во 1976 година по потпишувањето на договорот за трајно седиште помеѓу Обединетите нации и Јапонија.[7] Создавањето на Универзитетот на Обединетите нации го започнал генералниот секретар У Тант во 1969 година.

Институти и проректорат на УНУ[уреди | уреди извор]

Со текот на годините, биле создадени неколку институти на УНУ за да помогнат во истражувачките иницијативи на Обединетите нации. Најзначајно е тоа што во 2007 година, во Бон (UNU-ViE), Германија, бил формиран проректорат како начин за зајакнување на присуството на УНУ во Европа.

УНУ како институција за доделување дипломи[уреди | уреди извор]

Во декември 2009 година, Генералното собрание на ООН ја изменил Повелбата на УНУ за да му овозможи на УНУ „давање и доделување магистри и докторати, дипломи, сертификати и други академски разлики под услови утврдени за таа цел во статутите на Советот“.[8]

Во 2013 година, UNU-ISP ја објавил својата намера да побара акредитација од Националната институција за академски степени и универзално оценување (NIAD-UE), која е јапонска агенција за акредитација за високообразовни институции.[9] UNU-IAS била официјално акредитирана во април 2015 година, со што станала првата меѓународна организација што била призната од NIAD-UE.[10]

Во 2014 година, UNU-MERIT, во соработка со Универзитетот во Мастрихт, започнал да доделува двостепенски магистерски дипломи за науки за јавна политика и развој на човекот. Во 2018 година, програмата била ре-акредитирана од Организацијата за акредитација на Холандија и Фландрија (NVAO) и ја добила официјалната акредитација на EAPAA од Европската асоцијација за акредитација на јавната администрација.[11]

Места[уреди | уреди извор]

Универзитетот има неколку кампуси распоредени на пет континенти. Неговото седиште се наоѓа во Центарот на УНУ во Токио, Јапонија.

Универзитет на Обединетите нации is located in Земја
Бриж
Бриж
Хамилтон
Хамилтон
Макао
Макао
Хелсинки
Хелсинки
Бон
Бон
Дрезден
Дрезден
Акра
Акра
Рејкавик
Рејкавик
Токио
Токио
Куала Лумпур
Куала Лумпур
Барселона
Барселона
Мастрихт
Мастрихт
Каракас
Каракас
Местоположба на кампусите на универзитетот

Истражување[уреди | уреди извор]

Улогата на Универзитетот на ООН е да генерира нови знаења, да ги образова, зајакне поединечните и институционалните капацитети и да ги шири своите корисни информации до релевантната публика. Во рамките на овие пет тематски гроздови, Универзитетот на ООН презема:

 • Меѓукултурно, интердисциплинарно истражување (со користење на иновативни, засновани на науки техники и методологии за проучување на важни глобални процеси и елаборирање решенија што гледаат напред) и насочени студии за предвидување и политика (насочени кон развој на релевантни рецепти за политика и проценка на изводливоста и компаративните предности на секоја опција);
 • Образование на постдипломско ниво (програми ориентирани кон дипломи и специјализирана обука фокусирани на проблеми и решенија, а не на академски дисциплини) и активности за развој на капацитети (насочени кон помагање на земјите во развој и во транзиција да го подобрат локалниот потенцијал за решавање на тековните проблеми / соочување со појавните предизвици) и
 • Споделување и пренесување на знаење (да се достават релевантни информации за истражувањето на Универзитетот на ООН, тековните научни достигнувања и најдобрите практики, навремено и во употреблива форма, до оние на кои им е најпотребно и најдобро можат да ги искористат).

Како што е пропишано во Стратешкиот план на Универзитетот на Обединетите нации 2011–2014 година, 26-те главни теми во фокусот на академската работа на Универзитетот на ООН спаѓаат во пет меѓусебно зависни тематски групи:

 1. Мир, безбедност и човекови права; Градење мир и зачувување на мирот, Решавање на конфликти и човечка безбедност, Негување на дијалог меѓу цивилизациите, религиите и културите, Човекови права и етика, Родова еднаквост и интеграција,
 2. Човечки и социо-економски развој и добро управување; Раст и економски развој, Ублажување на сиромаштијата и нееднаквостите, Добро управување, Зголемување на образовните капацитети, Фер трговија, Процеси и последици од регионалната интеграција и соработка, Водство, управување и претприемништво.
 3. Глобално здравје, население и одржлива егзистенција; Глобално здравје, Безбедна вода и канализација, Храна и исхрана за човечки и социјален развој, Борба против ХИВ / СИДА, Промени на населението и миграција.
 4. Глобални промени и одржлив развој; Климатски промени - прилагодување и ублажување, еколошко здравје и биоразновидност, нови ризици и ранливости, одржливо земјиште, управување со земјоделството и природните ресурси, зелена економија.
 5. Наука, технологија, иновации и општество; Наука, технологија и иновации, иднина на одржлива енергија, одржлива урбана иднина, одржливо домување и градежништво.

Колективно, овие тематски кластери го дефинираат програмскиот простор во рамките на кој Универзитетот на ООН ги презема своите академски активности. Некои клучни перспективи (како што се родовата еднаквост, човековите права и одржливоста) преовладуваат во сите аспекти на работата на Универзитетот на ООН.

Институти и програми[уреди | уреди извор]

Академската работа на Универзитетот на Обединетите нации ја спроведува глобален систем на институти, оперативни единици и програми сместени во повеќе од 12 земји низ целиот свет.

Институти[уреди | уреди извор]

 • Институт за компаративни студии за регионална интеграција (УНУ-КРИС) во Бриж, Белгија
 • Институт за животна средина и човечка безбедност [12] (УНУ-ЕХС) во Бон, Германија
 • Институт за интегрирано управување со материјални текови и ресурси [13] (UNU-FLORES) во Дрезден, Германија
 • Институт за напредни студии [14] (UNU-IAS) во Јокохама, Јапонија
 • Меѓународен институт за глобално здравје [15] (UNU-IIGH) во Куала Лумпур, Малезија
 • Институт за компјутери и општество (UNU-CS) во Макао, Кина
 • Институт за природни ресурси во Африка [16] (УНУ-ИНРА) во Акра, Гана
 • Институт за одржливост и мир [17] (UNU-ISP) во Токио, Јапонија
 • Институт за економски и социјални истражувања и обуки во Мастрихт за иновации и технологија (УНУ-МЕРИТ) во Мастрихт, Холандија
 • Институт за вода, животна средина и здравје [18] (UNU-INWEH) во Хамилтон, Канада
 • Светски институт за истражување на економијата за развој (UNU-WIDER) во Хелсинки, Финска

Оперативни единици[уреди | уреди извор]

 • Оперативна единица за електронско управување управувана со политика (УНУ-ЕГОВ) во Гуимареш, Португалија

Програми[уреди | уреди извор]

Поранешен[уреди | уреди извор]

 • Меѓународен институт за софтверска технологија (UNU-IIST) во Макао, Кина (беше затворен во 2012 година, подоцна му даде потекло на UNU-EGOV во 2014 година и UNU-CS во 2016 година)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „United Nations University: Annual Report 2017“ (PDF). United Nations University. n.d. Посетено на 24 November 2018.
 2. „About UNU – United Nations University“. unu.edu (англиски). Посетено на 2019-12-02.
 3. „FAQ – United Nations University“ (англиски). unu.edu. Посетено на 2019-12-02.
 4. „UNU Council“. unu.edu. Архивирано од изворникот на 15 June 2011. Посетено на 29 May 2011.
 5. „UNU Council“. United Nations University.
 6. „Director-General of UNESCO, Irina Bokova | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization“. www.unesco.org. Посетено на 2016-09-21.
 7. „UNTC“. un.org.
 8. „UNU Charter“. unu.edu.
 9. „Jobs | UNU Institute for Sustainability and Peace“. Архивирано од изворникот на 22 September 2013. Посетено на 14 September 2013.
 10. „UNU-IAS Accredited by the National Institution for Academic Degrees and University Evaluation“. unu.edu (англиски). 1 May 2015. Архивирано од изворникот на 2017-04-03. Посетено на 2017-04-03.
 11. https://www.merit.unu.edu/training/msc-in-public-policy-and-human-development/
 12. „UNU-EHS“. unu.edu.
 13. „UNU-FLORES Dresden“. unu.edu.
 14. „Institute for the Advanced Study of Sustainability“. unu.edu. Архивирано од изворникот на 2014-02-09. Посетено на 2020-10-27.
 15. „International Institute for Global Health“. unu.edu. Архивирано од изворникот на 2010-06-20. Посетено на 2020-10-27.
 16. „UNU-INRA“. unu.edu. Архивирано од изворникот на 2010-06-26. Посетено на 2020-10-27.
 17. United Nations University. „UNU Institute for Sustainability and Peace (UNU-ISP)“. unu.edu. Архивирано од изворникот на 9 June 2010.
 18. „UNU-INWEH – United Nations University Institute for Water, Environment and Health: The UN Think Tank on Water“. UNU-INWEH.
 19. „unu-biolac.com“. unu-biolac.com. Архивирано од изворникот на 2016-10-06. Посетено на 2020-10-27.
 20. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 29 January 2010. Посетено на 29 January 2010.
 21. „The United Nations University Fisheries Training Programme in Iceland“. The United Nations University Fisheries Training Programme in Iceland.
 22. Geothermal Training Programme. „Geothermal Training Programme“. Geothermal Training Programme. Архивирано од изворникот на 2010-12-13. Посетено на 2020-10-27.
 23. The United Nations University Land Restoration Training Programme. „The United Nations University Land Restoration Training Programme“. The United Nations University Land Restoration Training Programme.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Видео клипови[уреди | уреди извор]