Прејди на содржината

Троадa

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Троадата (Троада).
Троа меѓу класичните региони на Анадолија.

Троадата ( /ˈ t r oʊ ˌ æ d / или /ˈ t r oʊ ə d / ; грчки: Τρωάδα </link> , Троада ) или Троа ( /ˈ t r oʊ ə s / ; старогрчки: Τρῳάς </link> , Trōiás или Τρωϊάς</link> , Trōïás ) е историски регион во северозападна Анадолија . Соодветствува со полуостровот Бига ( турски : Biga Yarımadası ) во провинцијата Чанаккале во модерна Турција . Ограничена со Дарданелите на северозапад, со Егејското Море на запад и одделен од остатокот на Анадолија со масивот што ја образува планината Ида, Троадата е исцедена од две главни реки, Скамандер ( Карамендерес ) и Симоис, кои се спојуваат во областа која ги содржи урнатините на Троја .

Ида, наречена од Хомер „многу чешми“ (πολυπίδαξ), извира неколку реки, вклучувајќи ги Ресос, Хептапорос, Карезус, Родиос, Граник (Граникос), Есеп, Скамандрос и Симоеис ;[1] овие реки биле обожени како извор на живот од страна на Грците, кои на нивните монети ги прикажувале како речни богови легнат покрај поток и држат трска.

Источните и јужните региони се груби и делумно пошумени. Реката Скамандер (Küçükmenderes Çayı), која се напојува од изворите на планините Ида, го пресекла својот пат низ ридовите до рамнината на северозапад и се влева во Хелеспонт непосредно пред Хелеспонт да се влее во Егејското Море.

Историја[уреди | уреди извор]

Троадата го добила своето име од името на Хетитите за регионот, Таруиша .[2] Оваа идентификација првпат ја изнел Емил Форер, но во голема мера ја оспоруваа повеќето хетитски експерти сè до 1983 година кога Хоувинк десет Кејт покажал дека два фрагменти се од иста оригинална клинесто писмо и во неговата дискусија за обновеното писмо покажа дека Таруиша и Вилуша (Троја) биле правилно поставени во северозападна Анадолија.[3]

Грчките населби процветале во Троада за време на архајскиот и класичниот век, за што сведочи бројот на грчките полии кои ковале пари на свои имиња.[4]

Регионот бил дел од сатрапијата (провинцијата) на Хелеспонтинска Фригија на Ахеменидската империја до нејзиното освојување од Александар Велики . По ова, тој паднал во рацете на Селевкидската империја Дијадох, а потоа преминала на сојузникот на Рим, кралството Пергамон. Аталидните кралеви од Пергамон (сега Бергама ) подоцна ја отстапиле Мизија, вклучувајќи ја територијата на Троадата, на Римската Република, по смртта на кралот Атал III во 133 п.н.е.

Под Римската империја, територијата на Троадата станала дел од провинцијата Азија, а подоцна и од помалата мизиска провинција Хелеспонт; било доволно важно да има суфрагански епископии, вклучувајќи ја и Пионија (сега Авџилар).

Под подоцнежната Византиска империја, таа била вклучена во темата на Егејските острови.

По неговото освојување од страна на Отоманската империја, Троадата била дел од санџакот Бига .

Новиот Завет[уреди | уреди извор]

Апостолите Павле и Сила првпат ја посетиле Троада за време на нивното патување од Галатија до Македонија .[5] Павле се осврнал и на Троада кога го замолил својот колега евангелист Тимотеј од Ефес да ја донесе наметката што ја оставил таму,[6] патување од околу 500 kiloметарs (1,600,000 ст) . Промените од приказната, кои се раскажуваат како „тие“ во „ние“ во Дела 16 и Дела 20, имплицираат дека на Павле му се придружил Лука кога поминал низ Троада.[7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Антички региони на Анадолија
 • Дела на апостолите
 • Александрија Троада
 • Список на традиционални грчки имиња на места

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Iliad 12.18 ff
 2. R. S. P. Beekes, Etymological Dictionary of Greek, Brill, 2009, p. 1511.
 3. Bryce, Trevor (November 1989). „AHHIYAWANS AND MYCENAEANS – AN ANATOLIAN VIEWPOINT“. Oxford Journal of Archaeology. 8 (3): 297–310. doi:10.1111/j.1468-0092.1989.tb00207.x. Архивирано од изворникот на 2013-01-05. Посетено на 12 July 2010.
 4. asiaminorcoins.com - Troas
 5. Acts 16:8 {{{3}}} and Corinthians%202:12&verse={{{3}}}&src=! 2 Corinthians 2:12 {{{3}}}
 6. Timothy%204:13&verse={{{3}}}&src=! 2 Timothy 4:13 {{{3}}}.
 7. Acts 20:5 {{{3}}}

Извори[уреди | уреди извор]

 •  
 • van Rookhuijzen, Jan Zacharias (2017). „How not to Appease Athena: A Reconsideration of Xerxes' Purported Visit to the Troad (Hdt. 7.42–43)“. Klio. 99 (2): 464–484. doi:10.1515/klio-2017-0033.
 • Trevor R. Bryce. Chapter 14, "The Trojan War: Myth or Reality" in The Kingdom of the Hittites. Oxford: Clarendon Press, 1998. ISBN 0-19-924010-8ISBN 0-19-924010-8

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

https://www.britannica.com/place/Troas