Ида (планина во Турција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ида Планина
Kazdağı, Turkey
Местоположба на Ида Планина на картата на древна Тројада
Највисока точка
Истакнатост1 774
Географија
Ида Планина
Kazdağı, Turkey на карта

Карта

Ида Планина или Каздаги (Kaz Dağları, Karataş Tepesi: „гускина планина“) - планина во Турција, Мала Азија, југоисточно од урнатитните на Троја. Највисокиот врв на Ида Планина, со 1 774 м надморска висина, е Крклар Тепеси, кој во древно време се викал Гаргарус или Гаргарон.

Ида Планина отсекогаш била поврзана со митовите и култовите.

Митологија[уреди | уреди извор]

Во древни времиња планината ѝ била посветена на божицата Кибела. Бројни се митолошките епизоди поврзани со Ида Планина:

  • Зевс го грабнал убавиот Ганимед на падините на Ида Планина и го однел на Олимп.
  • Афродита тука го сретнува смртниот Анхис, таткото на Енеј.
  • Хермафродит, синот на Хермес и Афродита до своето полнолетство бил одгледан тука.
  • Пријам го оставил сина си Парис тука за да го растргнат ѕверови, но го нашле овчари и го одгледале.
  • Тука е одржан и натпреварот во убавина кога Парис одлучил дека Афродита е најубава.
  • Боговите од Олимп се сместиле тука за да гледаат како се одвива Тројанската војна.