Тврдина Оногошт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тврдина Оногошт
Општи податоци
ГрадНикшиќ
ЗемјаЦрна Гора
Тврдина Оногошт над Горна Зета во XV век

Тврдината Оногошт се наоѓа во близина на Никшиќ, Црна Гора. Најстарите делови од тврдината датираат од 4 век. Должината на тврдината изнесува 214 метри и ширина 30 метри. На нејзината најужна страна се наоѓа т.н. Кула Небојша која некогаш имала три спрата со петоаголна форма, додека на северната страна се наоѓаат остатоци од друга кула која била пониска од кулата Небојша и имала осумаголна форма.