Которска тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Которска тврдина
Карта
Општи податоци
ГрадКотор
ЗемјаЦрна Гора


Которската тврдина се наоѓа во Котор, Црна Гора. Во текот на 11 век, градот се наоѓал во составот на Зета под власта на Михаило Воиславлевиќ а подоцна и под Династија Немањиќ. По 1370 година тврдината односно градот бил заземен од страна на унгарскиот крал Лајош I Анжујски, а подоцна повторно била заземена од страна на Стефан Твртко I Котроманиќ. Во 1420 година, градот бил заземен од страна на Венецијанската република.