Тангенс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тангенс
Tangent one period.svg
y(x)=tg(x), прв циклус
Основни особини
Домен x ≠ (k + ½)π, k
Кодомен (−∞,∞)
Паритет непарен
Периода π
Одредени вредности
Фиксна точка 0
Други особини
Максимум  ∞ (нема)
Минимум –∞ (нема)
Извод 1/(cos(x))²
Критична точка нема
Превојна точка , k∈ℤЗа аголот α, тангенсот претставува однос меѓу должината на спротивната страната и должината на легнатата (соседната) страна.

Тангенс е тригонометриска функција. Во контекст на правоаголен триаголник со остар агол α, тангенс од α претставува односот меѓу должината на страната спротивна на него и должината на страната соседна на него.