Хиперболичен косинус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хиперболичен косинус

y(x)=cosh(x)
Основни особини
Вид функција Тригонометриски
Домен (−∞,∞)
Кодомен [1,∞)
Паритет парна
Одредени вредности
Пресек со y-оската x=0
Корен (нула)
Асимптота нема
Вредност х=+∞
Вредност х=-∞
Други особини
Минимум 1 во 0
Извод sinh(x)


Хиперболичен косинуспарна функција, чиј домен се движи во границите (-∞,∞), а кодоменот во границите [1,∞), со минимум во нулата. Оска на симетријата е y-оската и нема асмиптоти. Една од дефинициите на оваа функција е:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Тригонометриски и хиперболични функции
СинусКосинусТангенсКотангенсСекансКосеканс
Функцијаsin(x)cos(x)tg(x)ctg(x)sec(x)cosec(x)
Инверзнаarcsin(x)arccos(x)arctg(x)arcctg(x)arcsec(x)arccosec(x)
Хиперболичнаsinh(x)cosh(x)tgh(x)ctgh(x)sech(x)cosech(x)
Инв. хиперболична arcsinh(x) arccosh(x) arctgh(x) arcctgh(x) arcsech(x) arccosech(x)