Стрихнин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стрихнин
Назнаки
57-24-9 Ок
60-41-3
ChEBI CHEBI:28973 Н
ChEMBL ChEMBL227934 Ок
ChEMBL612118
ChEMBL486399
ChemSpider 389877 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C06522 Ок
PubChem 441071
UNII H9Y79VD43J Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Мирис Odorless
Густина 1.36 g cm−3
Точка на топење
Точка на вриење
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Стрихнинот е алкалоид кој се добива од растението Strychnos nux-vomica. Ова растение вирее во Индија, Индокина, Индонезија и на северот на Австралија.

Чистиот стрихнин има облик на ромбични кристали со бела боја. Тој е многу горчлив и е без мирис. Молекулската тежина му изнесува 334,2. Точката на топење е 268oC. Специфичната тежина изнесува 1,359. 1 g на стрихнин е растворлив во 6.400 ml топла вода, во 3.100 ml зовриена вода, во 150 ml алкохол (зовриен) и во 5 ml на хлороформ. Многу малку се раствора во етер. Со киселините дава соли кои значително повеќе се раствораат во вода.

Употреба[уреди | уреди извор]

Домородното население од Амазон го користи како отров на врвот на стрелите за да го убие пленот.

Соединението стрихнин сулфат се користи како авицид. Содржи 78% чист стрихнин. Исто така, стрихнинот се употребува и како родентицид.