Статистички региони на Словенија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на Словенија.
Регионите во Словенија

Традиционалните осум региони на кои е поделена Словенија се истите региони на кои била поделена државата за време на Хабсбуршката монархија и други историски држави. Регионите се:

Македонски Словенечки
Горењски регион Gorenjska
Штаерски регион Štajerska
Прекмурски регион Prekmurje
Корушки регион Koroška
Нотрањски регион Notranjska
Доленски регион Dolenjska
Горички регион Goriška
Словенечка Истра   Slovenska Istra  

Регионите Горишка и Словенечка Истра се познати и по заедничкото име приморски регион.

Статистички региони[уреди | уреди извор]

Островот Блед

Статистичките региони на Словенија служат за административни работи. Словенија е поделена на 12 статистички региони и тие се:

Источна Словенија—SI01
Статистички регион код
Мурски статистички регион SI011
Дравски статистички регион SI012
Корушки статистички регион SI013
Савињски статистички регион SI014
Засавски статистички регион SI015
Долносавски статистички регион SI016
Југоисточна Словенија SI017
Нотрањско-крашки статистички регион SI018
Западна Словенија—SI02
Статистички регион код
Централнословенечки статистички регион SI021
Горењски статистички регион SI022
Горички статистички регион SI023
Крајбрежно-крашки статистички регион SI024