Корушка (Словенија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корушка
Koroška
Историско-географска област
Типичен пејзаж во Долна Корушка во близина на Равне на Корошкем
Типичен пејзаж во Долна Корушка во близина на Равне на Корошкем
Знаме на КорушкаГрб на Корушка
Корушка (жолто) во рамките на Внатрешна Австрија, 1790 година
Корушка (жолто) во рамките на Внатрешна Австрија, 1790 година
ДржаваСловенија
Tрадиционални региони во Словенија.

Корушка (словенечки: Koroška ; германски: Kärnten), исто така позната како Словенска Корушка или Словенечка Корушка — еден од 8-те традиционалните региони на кои е поделена Словенија. Терминот се однесува на малата најјугоисточна област на поранешното Војводство Корушка, која по Првата светска војна била доделена на Државата на Словенците, Хрватите и Србите според Договорот од Сен Жермен од 1919 година. Нема посебен центар, туку локални центри во секоја од трите централни речни долини меѓу густо пошумените планини.