Статист

Од Википедија — слободната енциклопедија
Статисти

Статист (ж. р. статистка) — лице привремено најмено за да ги исполнува улогите во заднина во театарски, филмски или телевизиски творештва.[1][2] Овие луѓе обично немаат говорни реплики и често прикажуваат анонимни ликови или членови на толпата. Статистите играат клучна улога во создавањето на атмосферата и поставувањето на сцената, додавајќи длабочина и реализам на производството.

Додека статистите почесто се поврзуваат со филмската и телевизиската индустрија, тие исто така можат да се користат и во театарски претстави. Покрај обезбедувањето присуство во заднината, статистите можат да бидат повикани за да вршат конкретни дејства или движења како што е наведено од производствената група. Ова може да вклучува одење, гестикулација, реагирање на настани или вклучување во симулирани дејности за да се направи сцената поверодостојна. На пример, од статистите во ресторанска сцена може да се побара да разговараат меѓу себе, да јадат или да пијат пијалаци за да создадат природна атмосфера.[3]

Улогата на статистите може многу да се менува во зависност од потребите на производството. Во некои случаи, може да се бара статисти за носење определени костими или шминка за да одговараат на временската епоха, опкружувањето или темата на сцената. Тие мораат да бидат прилагодливи и способни да ги следат упатствата од режисерот или помошниците на режисерите за да се осигура дека нивните постапки го надополнуваат главното дејство на сцената без да го одвлечат вниманието од него.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „статист“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „статист“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Green, Darryl (2018-03-30). „What Is An Extra?“. Acting Magazine (англиски). Посетено на 2024-02-24.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]